Skip to main content

Μουσείο Ολοκαυτώματος: Η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ - Τα επόμενα βήματα

Φιλοδοξία της διοίκησης, όπως σημείωσε ο Σπύρος Πέγκας, είναι να ξεκινήσει η ανέγερση του κτηρίου μετά το καλοκαίρι του 2020.

Τα επόμενα στάδια και οι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα συζητήθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης που διεξήχθη την περασμένη Τρίτη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε στη Voria.gr το μέλος του ΔΣ του Μουσείου και αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκαν κυρίως τα ανοιχτά ζητήματα με το κεντρικό κράτος και τον αγωγό της ΕΥΑΘ, που θα περνά κάτω από το μουσείο.

Γενικότερη κουβέντα υπήρξε, επίσης, για τις παροχές υπηρεσιών και τα γραφεία του υπό ανέγερση Μουσείου στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, όπου θα μετακομίσει από την 1η Σεπτεμβρίου ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ορίστηκε πρώτος πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας, επικυρώθηκε η ανάδειξη του project manager, ο οποίος έχει αναλάβει τη μελετητική ωρίμανση του έργου και την τεχνική παρακολούθηση της κατασκευής του.

Υπενθυμίζεται πως έχει εγκριθεί με νόμο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η οικονομική στήριξη του Μουσείου από την ελληνική Πολιτεία, που έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του γερμανικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Πέγκας δήλωσε χαρούμενος για τη συμμετοχή του ως μέλος στην πρώτη, ιστορική συνεδρίαση του ΔΣ ενός Μουσείου «που θα συμβάλει στην ορατότητα και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης». Φιλοδοξία της διοίκησης, όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι να ξεκινήσει η ανέγερση του κτηρίου μετά το καλοκαίρι του 2020.

Όπως είπε στον τελευταίο απολογισμό του ως δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης, «το Μουσείο θα αποτελέσει μνημείο – φόρο τιμής στην ιστορία και στο αποτύπωμα   της Σεφαραδίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα,  εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και νέο τοπόσημο της πόλης στην υποβαθμισμένη δυτική της πλευρά».

Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.