Skip to main content

Μπάχαλο και φέτος με την αργία του Αγίου Πνεύματος στη Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες ότι ορισμένα πολυκαταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά - Να τηρηθεί ο νόμος και η αργία ζητεί ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης.

του Γιάννη Λέκκα

Ως αποκλειστικά υπέυθυνες για την τήρηση της αργίας του Αγίου Πνεύματος καθιστά τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που για ακόμα μία χρονιά επικρατεί σύγχυση για το κατά πόσο και από ποιους θα τηρηθεί η αργία.

Σημειώνεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης έχει εκδώσει ήδη τρεις ανακοινώσεις για το θέμα, ενώ και ο πρόεδρος, Παντελής Φιλιππίδης, με δηλώσεις του στη Voria.gr, σημειώνει ότι μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα καλούν τους εργαζόμενούς τους να δουλέψουν κανονικά τη Δευτέρα. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι εκτός από πολυκαταστήματα θα ανοίξουν και ορισμένα μικρότερου μεγέθους εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης. 

«Υπάλληλοι μεγάλων καταστημάτων τηλεφωνούν καθημερινά και σε εμάς και στο Εργατικό Κέντρο και διαμαρτύρονται», αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης και προσθέτει:

«Εμείς αποδείξαμε σε όλους ότι, βάσει της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του υπουργείου Εργασίας, η αργία του Αγίου Πνεύματος ισχύει και είναι υποχρέωση όλων να τηρηθεί η νομιμότητα».

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ τόνισε ότι δεν είναι αρμοδιότητά του η τήρηση του νόμου αλλά των αρμόδιων μηχανισμών.

«Δεν θα κάνουμε τον χωροφύλακα εμείς, η παραβίαση του νόμου δείχνει ότι κάποιοι λειτουργούν σαν "κράτος εν κράτει" χωρίς να τους τιμωρεί κανείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι και πέρσι την ίδια ημέρα συνέβη το ίδιο, ενώ καταγγέλει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες, η αστυνομία και ο εισαγγελέας δεν σήκωναν τα τηλέφωνα».

«Δεν είμαστε τραμπούκοι εμείς να πάμε να κλέινουμε τα καταστήματα, ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε, τώρα είναι σειρά των αρχών να τηρήσουν τον νόμο και μάλιστα αυταπάγγελτα», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης.

Σημειώνεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος εξέδωσε σήμερα και σχετική ανακοίνωση:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας και επιδιώκοντας τη διατήρηση της νομιμότητας στην αγορά της Θεσσαλονίκης, έκανε όλες τις νόμιμες ενέργειες που επιβεβαιώνουν ότι η Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, είναι υποχρεωτική αργία για όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης (σύμφωνα με την υπ’αριθ.πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης) και υπό αυτές τις προϋποθέσεις εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Κατόπιν τούτου, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών να τηρήσουν την έννομη τάξη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, να εποπτεύσουν την αγορά για την τήρηση της νομιμότητας της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Σε άλλη περίπτωση, η ευθύνη βαρύνει τους συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν αυτή την αρμοδιότητα.

Για να μην επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά ότι ορισμένοι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει.

Είμαστε σίγουροι ότι οι υπηρεσίες θα πράξουν τα δέοντα, καθώς η υποχρεωτική αργία, ισχύει για όλους».