Skip to main content

Agrotech - Μπαγινέτας: Να εκπαιδευθούν οι αγρότες στις ψηφιακές τεχνολογίες

Το 0,9% του γεωργικού δυναμικού της χώρας έχει πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι 250.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι κατά πλειονότητα πάνω από 58 ετών

Μπορεί η πανδημία να έχει επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα, ωστόσο όπως υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, οι εξελίξεις στη Νέα ΚΑΠ τρέχουν.

Όπως είπε μιλώντας στο 9ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας Ανάπτυξη Βιώσιμων και Ανθεκτικών Αγροδιατροφικών Αλυσίδων, τον περασμένο Οκτώβριο υπήρξε συναίνεση για τους τρεις νέους κανονισμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία και για τον μεταβατικό κανονισμό.

Η νέα προγραμματική περίοδος οριοθετείται από το 2021 έως το 2027, με τα πράγματα να αλλάζουν καθώς θεωρήθηκε κομβική η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που καθυστέρησε την ψήφιση των νέων κανονισμών.

Όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας, μεταξύ 2021 και 2022 θα υπάρξει προετοιμασία για τις ενισχύσεις τα μέτρα και τις άλλες δράσεις και από το 2023 ξεκινά η νέα ΚΑΠ.

Τα ποσά κινούνται, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Το συνολικό ποσό είναι 19,3 δισ. ευρώ: τα 14,5 αφορούν άμεσες ενισχύσεις και τα 4,1 είναι ο επενδυτικός πυλώνας της νέας ΚΑΠ.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χορηγηθούν 371 εκατ. στον πυλώνα 2 της ΚΑΠ και 440 εκατ. προωθητικά προγράμματα.

Οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα είναι οι αγρότες να γίνουν προστάτες του περιβάλλοντος (ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία) καθώς το 40% της νέας ΚΑΠ αφορά σε πράσινες δραστηριότητες.

«Αυτά πρέπει να γίνουν με γεωργικό δυναμικό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις», σημείωσε ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, καθώς σύμφωνα με στοιχία της ΕΛΣΤΑΤ το 0,9% έχει πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι 250.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι κατά πλειονότητα πάνω από 58 ετών.

Το παρών ανθρώπινο αγροτικό δυναμικό καλείται να συμμετέχει σε δράσεις με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην παραγωγή και όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας θα δοθεί βαρύτητα στην εκπαίδευση των αγροτών, ώστε να υιοθετηθούν γρήγορα από τους αγρότες τα νέα δεδομένα.