Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022
x

ΜΠΑΙΝΤΕΝ: ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ και ακόμα περισσότερες, είπε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στον Λευκό Οίκο υποδέχθηκε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας.

Η Φινλανδία και η Σουηδία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ και ακόμα περισσότερες, είπε ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «μια σημαντική μέρα», μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών στον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα είμαι υπερήφανος που καλωσορίζω και προσφέρω την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αιτήσεις δύο μεγάλων δημοκρατιών και δύο στενών, πολύ ικανών εταίρων, να ενταχθούν στην ισχυρότερη, πιο δυνατή αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου. Δύο περήφανες, ανεξάρτητες χώρες, που ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μπορούν να αποφασίζουν για την ασφάλειά τους» είπε ο Μπάιντεν, πλαισιωμένος από τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο.

«Σήμερα, δεν τίθεται θέμα: το ΝΑΤΟ είναι επίκαιρο, είναι αποτελεσματικό και είναι περισσότερο απαραίτητο τώρα από ποτέ», είπε ο Μπάιντεν. «Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη από τους στενότερους εταίρους μας σε μια σειρά θεμάτων», σημείωσε.

«Τα φινλανδικά και σουηδικά στρατεύματα έχουν ήδη υπηρετήσει, ώμο με ώμο, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία εργάζονται ήδη σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους άλλους συμμάχους και εταίρους μας για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία του ενάντια στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ οι δύο χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια ένταξη την οποία καλωσορίζουν σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη.

Η διαδικασία βρίσκει εμπόδιο στις αντιρρήσεις της Τουρκίας, που ζητεί εγγυήσεις ασφάλειας, καθώς αναφέρει πως σε Φινλανδία και Σουηδία βρίσκονται οργανώσεις που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, λέγοντας ότι η Συμμαχία «ξέρει από διαφωνίες».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ