Skip to main content

Μπακογιάννη: Ανησυχώ για την κατάσταση στο Ισραήλ-Ελπίζω σε αποκλιμάκωση

«Θέλω να ελπίζω ότι τώρα που ο Νετανιάχου είναι πάλι στο παιχνίδι της κυβέρνησης, θα γίνει μία προσπάθεια μείωσης της έντασης», τόνισε η βουλευτής.

Τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τα μέτωπα της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική ανέλυσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι «οι επιθέσεις με νέου τύπου ρουκέτας ήταν κάτι που ούτε το Ισραήλ υπολόγιζε». Μίλησε για τους λαούς που είναι σε ομηρία στην περιοχή και εξέφρασε την ικανοποίησή της που ακυρώθηκε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διεθνείς προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση και πρόσθεσε ότι «θέλω να ελπίζω ότι τώρα που ο Νετανιάχου είναι πάλι στο παιχνίδι της κυβέρνησης, θα γίνει μία προσπάθεια μείωσης της έντασης».

Σε σχέση με τη χώρα μας, η κα. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας, καθώς μας εμπιστεύονται και οι Άραβες και οι Ισραηλινοί και δεν τίθεται θέμα να νομίζει κανείς ότι η προσφορά μας για βοήθεια δεν είναι ειλικρινής».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αλλαγή της Τουρκικής στάσης στο Κυπριακό δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία αυτή τη στιγμή».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι ο Δένδιας είπε καθαρές κουβέντες και εκτίμησε ότι και «ο Τσαβούσογλου όταν έρθει θα προσπαθήσει να πει τις δικές του καθαρές κουβέντες». Παρουσιάζοντας τα δεδομένα, εξήγησε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το δίκαιο της θάλασσας, οπότε το ερώτημα που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι αν η Τουρκία θα προσέλθει στο διάλογο αποδεχόμενη τους κανόνες. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι δεν θα αποδεχτεί το δίκαιο της θάλασσας, όμως θα πρέπει να αποδεχτεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν θέλει να προχωρήσουμε.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, η κα Μπακογιάννη εξήγησε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τι δικαιώματα έχουμε, τι διεκδικούμε και τι θα μας αναγνωρίσουν οι άλλοι. Πρόσθεσε ότι «έχουμε αυτό που έχουμε και οφείλουμε να ξέρουμε ότι η Ελληνική επιχειρηματολογία έχει πολύ μεγαλύτερη συνάφεια με τη λογική του Διεθνούς Δικαίου απ' ό,τι έχουν οι Τούρκοι. Και οι Τούρκοι το ξέρουν αυτό». Ερωτηθείσα αν περιμένουμε κάτι από το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η επιστροφή των  ΗΠΑ σε μία πολιτική αρχών και αξιών είναι πολύ σημαντική υπόθεση. «Το είχαμε βάλει στο συρτάρι με τον Τραμπ και, δυστυχώς, αυτό έκανε και η Ευρώπη. Τώρα ξαναμιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

«Το μήνυμα ελήφθη στον Έβρο και από τότε τα Ελληνοτουρκικά έγιναν Ευρωτουρκικά», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης με την Τουρκία υπό προϋποθέσεις.

Όσον αφορά στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε ένα βαρύ νομοθετικό έργο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει ρωγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πανδημία, τονίζοντας ότι το άνοιγμα γίνεται μετρημένα, και σωστά, χωρίς ενθουσιασμό και με τήρηση μέτρων.