Skip to main content

Μπαμπινιώτης: Από πού προέρχεται το ελληνικό «μετά» που επέλεξε ο Ζούκενμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ δηλώνει περήφανος που επέλεξε το ελληνικό -μετά-, το ίδιο πρέπει να αισθανόμαστε και εμείς», τόνισε ο καθηγητής Γλωσσολογίας

«O Mark Zuckerberg επέλεξε μια ελληνική λέξη και αυτό λέει ακριβώς, ότι αισθάνεται περήφανος που επέλεξε μια ελληνική λέξη και πρέπει και εμείς να είμαστε υπερήφανοι» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Έχει κάνει σπουδές που έχουν σχέση με την κλασική φιλολογία, επομένως γνωρίζει την «μεταφυσική» από όπου παίρνει το «μετά», πρόσθεσε ο κ. Μπαμπινιώτης. «Έρχεται ένας κολοσσός στα διαδικτυακά μέσα και κάνει την αυριανή μέρα του facebook, «metaverse», μια σύνθετη λέξη που δημιουργεί από το ελληνικό «meta» και το «verse» από το «universe». Επομένως κάνει ένα «μετασύμπαν», ένα δυναμικό σύμπαν υψηλής τεχνολογίας και εικονικού κόσμου, που υπερβαίνει το σημερινό στατικό σύμπαν του διαδικτύου, κάνει την υπέρβαση σε σχέση με το τωρινό διαδικτυακό σύμπαν και για να τονίζει την υπέρβαση χρησιμοποιεί την ελληνική λέξη «μετά» που σημαίνει το «πέρα από»».

Αυτή η πολύ βασική έννοια του μετά που υπάρχει στις επιστήμες, την φιλοσοφία, ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός, εξήγησε ο κ. Μπαμπινιώτης. Ο Ανδρόνικος ο Ρόδιος, ο σχολάρχης του Περιπατητικής Σχολής των Αθηνών, το 70 π. Χ. κατέταξε την «Πρώτη Φιλοσοφία» μετά το έργο που έφερε τον τίτλο «Φυσικά». Πήρε λοιπόν την «Πρώτη Φιλοσοφία» που είναι η βάση του Αριστοτέλους και την έβαλε κατά την σειρά ιεράρχησης, την έκδοση, μετά τα «Φυσικά».  Ήρθαν λοιπόν οι νεοπλατωνικοί και χρησιμοποίησαν τον όρο «τα μετά τα φυσικά». Πήρε λοιπόν το όνομά της η μεταφυσική, στην φιλοσοφία, που εξετάζει ό,τι είναι πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα, τον αισθητό κόσμο, δηλαδή την μετάβαση σε έναν υπερβατικό κόσμο, τον κόσμο της «Πρώτης Φιλοσοφίας», που μελετά το είναι, την ουσία των όντων.

«Το «μετασύμπαν» (metaverse), το να βαφτιστεί με το ελληνικό «μετά», είναι πάρα πολύ καλό και το χαιρετίζουμε», τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης.