Skip to main content

Μπαράζ ελέγχων από ΕΑΔ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 7.600 ευρώ και η ποινή της αναστολής λειτουργίας για 15 ημέρες σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 Ελέγχους σε επιχειρήσεις των Δήμων Αθηναίων, Ν.Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού πραγματοποίησε το Σάββατο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, ειδικό Επιθεωρητή του ΣΕΠΕ, τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 7.600 ευρώ και η ποινή της αναστολής λειτουργίας για 15 ημέρες σε ένα Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Επίσης ελέγχθηκαν συνολικά 77 φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων και πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης 976 φυσικών προσώπων με την εφαρμογή Covid Free GR.

Αποτίμηση κατά τον επιτόπιο έλεγχο:

Α. Στον Δήμο Αθηναίων το κλιμάκιο πραγματοποίησε ελέγχους σε συνολικά έξι αντικείμενα και επιβλήθηκαν δυο διοικητικά πρόστιμα ύψους 2.300 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σε Κ.Υ.Ε. για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου, ενώ σε άλλο Κ.Υ.Ε επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο για μη υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εργοδότη στο ΕΡΓΑΝΗ, των υπόχρεων σε διαγνωστικό έλεγχο υπαλλήλων.

Στα ανωτέρω αντικείμενα, ελέγχθηκαν τα σχετικά πιστοποιητικά, συνολικά 468 φυσικών πρόσωπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR .

Β. Στον Δήμο Ν. Σμύρνης το κλιμάκιο πραγματοποίησε ελέγχους σε συνολικά 13 αντικείμενα και επιβλήθηκε ένα διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σε Κ.Υ.Ε. για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Στα ανωτέρω αντικείμενα, ελέγχθηκαν συνολικά 48 φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά 228 φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR (συνολικά 276 φυσικά πρόσωπα).

Γ. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης το κλιμάκιο πραγματοποίησε ελέγχους σε συνολικά τέσσερα αντικείμενα και επιβλήθηκε ένα διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και δεκαπέντε ημέρες 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε Κ.Υ.Ε. διότι υπήρξε υπέρβαση του ποσοστού πληρότητας (100%) πελατών που εξυπηρετούσε εντός του καταστήματος και επιπλέον δεν τηρούσε τους κανόνες υγιεινής (μη ύπαρξη αντισηπτικών σε τραπέζια, μη τήρηση αποστάσεων στον εξωτερικό χώρο).

Στα ανωτέρω αντικείμενα, ελέγχθηκαν συνολικά 29 φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά 280 φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR.