Skip to main content

Μπαράζ συναντήσεων Σταϊκούρα με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης

Σειρά επαφών με εκπροσώπους του επιχειρείν πραγματοποιεί από νωρίς το πρωί ο υπουργός Οικονομικών – Στόχος να αναδειχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα

Να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας που από το πρωί έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ συναντήσεων με την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης.

Αν και ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους θέλοντας να δώσει έμφαση στους παραγωγικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να του μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εντούτοις φάνηκε η διάθεση προκειμένου να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα ανοίγοντας ένα νέο κανάλι επικοινωνίας που θα στηρίζεται στη συνεργασία.

Άλλωστε ήταν ο ίδιος ο υπουργός που ζήτησε τις συναντήσεις με τα προεδρεία των φορέων, μία ημέρα πριν από την έναρξη της 84ης ΔΕΘ.    

Ο υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις του με τα Επιμελητήρια και τους Συνδέσμους συνοδευόταν από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο και τον ειδικό γραμματέα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση. 

Πρώτος σταθμός του υπουργού ήταν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. «Απαιτείται επανεκκίνηση της οικονομίας για να επανέλθουμε σε φάση ανάπτυξης. Αυτό όμως δεν πρέπει να μείνει στα λόγια αλλά να γίνει πράξη. Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που θα είναι φιλικό προς το επιχειρείν και θα προσελκύσει επενδύσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης.

Την ανάμορφωση του φορολογικού συστήματος, την  αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, και το σχεδιασμό για προσέλκυση επενδύσεων ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η σχέση μεταξύ κράτους – επιχειρείν ώστε να αναδειχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα υπογράμμισε ο α΄αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Δημήτρης Βαργιάμης.

Επόμενος σταθμός ήταν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Σταϊκούρας ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μιχάλη Ζορπίδη για τα προβλήματα των επαγγελματιών.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η υπερφορολόγηση, καθώς ζητήθηκε η αποκλιμάκωση όλων των συντελεστών, τελών και ειδικών φόρων προκειμένου να υποβοηθηθούν οι επιχειρήσεις και να τονωθεί η αγορά, η πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, που ειδικά στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται με το Πανεπιστημιακό Άσυλο, η στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης και η αξιοποίηση της παράλληλα με το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, η μείωση του ΦΠΑ και του χαρτοσήμου και για τις εταιρικές μισθώσεις και η αύξηση της πίστης, από το τραπεζικό σύστημα.

Εν συνεχεία το οικονομικό επιτελείο μετέβη στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν τα ραντεβού με τις διοικήσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας.