Skip to main content

Μπεκατώρου: Πρώτα απευθύνθηκα στη δικαιοσύνη και όχι δημοσίως

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν κατά τη διάρκειας της αθλητικής της καριέρας-Τι είπε για τη σημερινή δίκη

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε, λίγη ώρα μετά τη διακοπή της πρώτης δίκης του ελληνικού #ΜεΤοο για την υπόθεση της 22χρονης σήμερα αθλήτριας που κατήγγειλε τον προπονητή της για βιασμό, για όλους και για όλα, φέρνοντας ξανά στη μνήμη της όσα βίωσε το 1998 σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. «Χρόνια προσπαθούσα να επεξεργαστώ τι μπορώ να κάνω. Υπήρξαν 2-3 φορές που αισθάνθηκα έτοιμη να μιλήσω αλλά δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να το υποστηρίξω» είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τους ανθρώπους που έχουν σταθεί δίπλα της.

«Ο κόσμος με αγκάλιασε, είχα υποστήριξη από ανθρώπους που δεν ήξερα ποτέ και επειδή χρειάζεται δύναμη για να μιλήσεις, κάνω κι εγώ ότι μπορώ για να δικαιωθούν και άλλα θύματα» πρόσθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διαβάστε: MeToo: Ξεκινά η πρώτη δίκη για βιασμό ανήλικης αθλήτριας - Μάρτυρας η Σοφία Μπεκατώρου

Εξηγώντας γιατί δεν μίλησε νωρίτερα είπε ότι δεν είναι εύκολο να κάνεις κάτι που πρόκειται να σου κοστίσει την επιβίωσή σου, καθώς αυτό σου δίνει την αίσθηση ότι δεν θα δικαιωθείς ποτέ. «Το είχα βαθιά θαμμένο μέσα μου αλλά βγαίνει στην επιφάνεια με διάφορες συμπεριφορές» σημείωσε και αποκάλυψε ότι αφορμή για να μιλήσει στάθηκε η δήλωση ενός γονέα σε μια συνεστίαση ότι ο συγκεκριμένος άνδρας συνέχιζε να παρενοχλεί παιδιά. «Εγώ το πέρασα και αναγκάζομαι να κουβαλήσω αυτόν τον σταυρό αλλά δεν μπορώ να δεχθώ να τον κουβαλήσει κι άλλος» είπε.

Σχολιάζοντας τη στιγμή που τελικά μίλησε για πρώτη φορά, έκανε γνωστό ότι πρώτη φορά το είπε στην αστυνομία και όχι δημοσίως. «Πρώτα κατήγγειλα, απευθύνθηκα στη δικαιοσύνη. Κάποια στιγμή όταν βρέθηκα στη ΓΑΔΑ, χωρίς να έχω ειδοποιήσει κανέναν τους είπα: έχω να σας πω κι αυτό. Έμεινε και ο αστυνομικός που άλλα περίμενε να ακούσει κι άλλα άκουσε» δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένας φόβος γύρω από τη δικαιοσύνη, τις διαδικασίες, όμως από τη στιγμή που βρέθηκε στη ΓΑΔΑ ήταν εύκολο να μιλήσει.

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή της που η αθλητική οικογένεια δεν απομάκρυνε τον άνθρωπο αυτόν με συγκεκριμένες διαδικασίες και επίσημα έγγραφα, καθώς όπως είπε, δεν του στερείται το δικαίωμα να βρεθεί αύριο σε έναν όμιλο. «Δεν γίνεται όταν υπάρχουν κάποιες καταγγελίες να συναναστρέφεται ακόμα αυτός ο άνθρωπος με παιδιά» τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν ένιωσε τύψεις για όσα της συνέβησαν το 1998, απάντησε ότι ένιωσε τύψεις για μια εβδομάδα αλλά μετά το κλείδωσε μέσα της για να επιβιώσει. «Κάνεις σαν να μην υπάρχει, δεν πάει η σκέψη σου εκεί. Θυμάμαι όμως όλες τις λεπτομέρειες. Το είχα πει στον σύντροφό μου, που είχαμε σχέσεις εκείνη την εποχή. Φοβόμουν ότι δεν θα δικαιωθώ επειδή δεν υπήρχε μάρτυρας» είπε η Σοφία Μπεκατώρου.

Είπε ακόμα ότι πέρασε πολύ καιρό σε ένα περιβάλλον κακοποιητικό κι ότι όσο καλύτερη αθλήτρια γινόταν, τόσο μεγαλύτερο πόλεμο δεχόταν. «Δεν θέλουν αθλητές που έχουν άποψη και ιδιαίτερο βάρος. Για μένα ο αθλητισμός θέλει αναδιάρθρωση εφ όλης της ύλης» πρόσθεσε και σημείωσε ότι είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κακοποιήσεις στον αθλητισμό. «Και μόνο που ακούω τη λέξη ομοσπονδία βγάζω σπυριά», τόνισε.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι όταν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας, το θύμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον θύτη και πρόσθεσε ότι όταν βγήκε να μιλήσει ήταν έτοιμη για το χειρότερο σενάριο. Παραδέχθηκε ότι πήγε στον ψυχολόγο και τόνισε όταν τα θύματα μιλούν, απελευθερώνονται.

Για τη δίκη που ξεκίνησε σήμερα είπε ότι το κλίμα ήταν φορτισμένο και η παρουσία του δράστη στο δικαστήριο τρομακτική.