Skip to main content

Μπελιμπασάκης: Εμπαιγμός με τον νέο ΟΕΥ του δήμου Θεσσαλονίκης

Άρθρο του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης για το σχέδιο τροποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

του Κώστα Μπελιμπασάκη*

Mετά την κυριακάτικη δημοσίευση σχετικά με το σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και την αναφορά του σε ευρεία διαβούλευση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου κρίνω ότι πρέπει να γίνουν γνωστά τα παρακάτω:

Τη Δευτέρα (7/12/2020) ενημερώθηκα από τον συνάδελφο του γραφείου μου, ότι δέχθηκε τηλεφώνημα εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, με το οποίο μου ζητούσε την αποστολή των απόψεων μου επί του σχεδίου τροποποίησης του ΟΕΥ του ΔΘ το αργότερο μέχρι αύριο (Τρίτη).

Διαβάστε: Δήμος Θεσσαλονίκης: Τροποιείται ο ΟΕΥ - Εκσυχρονίζεται η λειτουργία του δήμου

Επειδή θεωρώ την όλη υπόθεση ως εμπαιγμό προς το πρόσωπο μου, την ιδιότητα μου ως Γενικού Διευθυντή αλλά απέναντι στην ιεραρχική δομή και λειτουργία των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Δήμου συνολικά, σας πληροφορώ, ότι ουδέποτε εκλήθην από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του να ενημερωθώ και να εκφράσω την εμπειρία μου επί ενός τόσο σοβαρού θέματος, ούτε κατά τη διάρκεια της σύνταξης ούτε κατά τη διάρκεια της όποιας...... διαβούλευσης - επιλεκτικά- με στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Αντιθέτως ο κ. Δήμαρχος εδώ και 15 μήνες απέφυγε συστηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τους Γενικούς Διευθυντές επί όλων των κρισίμων θεμάτων, επιλέγοντας να μας αγνοεί, να μας μειώνει και να μας υποκαθιστά με κάποιους άτυπων αρμοδιοτήτων συμβούλους του.

Ο λόγος είναι απλός και όπως έχει διαρρεύσει από καιρό, ο κ. Δήμαρχος επεδίωκε την κατάργηση των Γενικών διευθυντών και την υποκατάσταση τους από συμβούλους - συνεργάτες του, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας και αγνοώντας το έργο μας και την προσωπικότητά μας, στερώντας παράλληλα από τις Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης της φυσικής τους ηγεσίας και συνέχειας. Η θεσμοθέτηση των Γενικών Διευθύνσεων, εξάλλου αποτελεί πλέον εδώ και πολλά χρόνια κατεύθυνση και υποχρέωση της Δημόσιας Διοίκησης στον ευρύτερο και στενότερο Δημόσιο Τομέα και οπωσδήποτε στον μεγαλύτερο μετά την Αθήνα Δήμο της χώρας.

Ως εκ τούτου, σας γνωρίζω, ότι ουδεμία γνώση έχω επί του σχεδίου ΟΕΥ και επομένως δεν μπορώ να εκφέρω ουδεμία άποψη επί ενός κειμένου το οποίο αγνοώ πλήρως.

Θεωρώ την όλη διαδικασία τουλάχιστον προσχηματική και υποτιμητική και σαν ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεθόδευση του κ. Δημάρχου, σας γνωστοποιώ την πραγματική κατάσταση που αφορά την σύνταξη αυτού του σχεδίου ως απαράδεκτου και αντιδεοντολογικού.

Ο Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης είναι Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc - Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών ΔΘ