Skip to main content

Μπένος: Καμία ανεμογεννήτρια στη Β. Εύβοια μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου

«Η κυβέρνηση έπραξε άριστα, αποφασίζοντας να σταματήσει ένα λάθος που είχε γίνει από τη ΡΑΕ, για τις άδειες για ανεμογεννήτριες», είπε ο κ. Μπένος.

«Όσο θα είμαι εγώ εκεί και μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια», ανέφερε ο Σταύρος Μπένος, υπεύθυνος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, κατά την πρώτη ενημέρωση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, σε σχέση με το πρόγραμμα ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

«Χθες, η κυβέρνηση έπραξε άριστα, αποφασίζοντας να σταματήσει ένα λάθος που είχε γίνει από τη ΡΑΕ, για να δρομολογηθούν άδειες για ανεμογεννήτριες», επεσήμανε.

«Αυτό σταματάει, προκειμένου να γίνει το σχέδιο της ανασυγκρότησης που ξεκινάει από λευκή κόλλα», πρόσθεσε ο κ. Μπένος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του Οκτωβρίου θα γίνει η ανάθεση των πρώτων δέκα θεματικών μελετών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναγέννηση, ανάπτυξη και ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

«Το πρόγραμμα για την Εύβοια δεν είναι μόνο ανθρωποκεντρικό, δεν είναι μόνο φιλοπεριβαλλοντικό, είναι ολιστικό. Θα έχει άξονα, ραχοκοκκαλιά τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, την κυβέρνηση, τον περιφερειάρχη τους δύο δημάρχους και το επιμελητήριο της περιοχής. Θα είναι αρθρωμένο δηλαδή στην τοπική κοινωνία και θα επιδιώξει να αναδείξει την λυτρωτική σχέση, την επαφή και τη διαβούλευση ανάμεσα στη σοφία της τοπικής κοινωνίας και στο πνευματικό- επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας και της Ευρώπης», ανέφερε στη συνέχεια.

Όπως είπε, στη μελέτη για το «νέο δάσος», θα εμπλακούν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ερευνητικοί φορείς και πολίτες και θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση. Τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια θα τα επιβλέπει ο καθηγητής Δημήτρης Οικονόμου.

«Θα έχουμε απόλυτη θωράκιση και καθολικούς κανόνες στην περιοχή για να μην γίνονται αυθαιρεσίες και να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες», τόνισε, ενώ επέμεινε ότι όλες οι παρεμβάσεις θα έχουν ολιστικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Στην επιτροπή της Βουλής, ο κ. Μπένος ενημέρωσε ότι έχει θέσει ως όρο να παραμείνει εθελοντής στο «Διάζωμα».

«Δεν έχω θώκους, δεν έχω αμοιβές. Όσοι είναι δίπλα μου θα είναι εθελοντές. Ό,τι δε, προσφερθεί, με πρώτη προσφορά από το “Διάζωμα” όλες τις μελέτες, όλες οι μελέτες θα προέλθουν από τον κύκλο των δωρητών, των χορηγών και των εταιρικών μελών του “Διαζώματος” και θα δοθούν δωρεάν στην κυβέρνηση», επεσήμανε.

«Ό,τι προκύψει από εμάς, θα προκύψει με τρόπο μονοσήμαντο. Από την αρχή που ξεκίνησε το ‘Διάζωμα’, είπαμε ότι ποτέ δεν θα πάρουμε χρήματα από το κράτος, ποτέ από την ΕΕ, οι πόροι είναι μονάχα ιδιωτικοί και προέρχονται από τα μέλη μας», κατέληξε.