Skip to main content

Μπήκαν οι υπογραφές για επτά Μονάδες Βιοαποβλήτων στην Κ. Μακεδονία

Η δημοπράτηση των ΜΕΒΑ, όπου θα καταλήγουν οικιακά απόβλητα και κλαδέματα, αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2020 - Ποιες περιοχές θα εξυπηρετούν

του Νίκου Αβουκάτου

Υπεγράφησαν σήμερα στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας οι συμβάσεις για τη σύνταξη μελετών ωρίμανσης για την κατασκευή συνολικά επτά Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) σε πέντε νομούς της Περιφέρειας: 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Πιερία, 1 στο Κιλκίς, 1 στην Πέλλα, και 2 στη Χαλκιδική. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους 2019 και θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση της κατασκευής των Μονάδων από πόρους του ΕΣΠΑ. Η δημοπράτηση των ΜΕΒΑ, στις οποίες θα καταλήγουν οικιακά απόβλητα και κλαδέματα, αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2020.

Ο πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ορθής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων, εξηγώντας ότι κατά την ταφή των οργανικών υπολειμμάτων το περιβάλλον επιβαρύνεται με στραγγίδια και μεθάνιο. «Με τη σωστή διαχείρισή τους θα μπορούμε, πλέον, να μιλάμε για την ολοκλήρωση του κύκλου μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων», είπε ο κ. Γεράνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελέτες θα δείξουν το πού θα χωροθετηθούν οι ΜΕΒΑ. «Κάποιες μπορεί να εγκατασταθούν δίπλα σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ, αλλά μπορεί να χωροθετηθούν και δίπλα σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ)», εξήγησε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Η ΜΕΒΑ ως λειτουργία έχει την αερόβια αποδόμηση (κομποστοποίηση) του οργανικού υλικού προς παραγωγή υψηλής ποιότητας υλικού κοµπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, λίπασμα ή χώμα καλλιέργειας μετά την ανάμιξη του με κηπευτικό χώμα.

«Εμείς προνοήσαμε και έχουμε σχέδιο για μεταβατικό στάδιο. Θα βγει διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών όταν οι δήμοι προμηθευτούν καφέ κάδο και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα», τόνισε ο κ. Γεράνης.

Μια από τις δύο μελέτες υπεγράφησαν με τον Αντώνη Μαυρόπουλο, ο Έλληνας πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν έχασε για λίγα λεπτά τη μοιραία πτήση με το αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών, που συνετρίβη στις 10 Μαρτίου, και σώθηκε από βέβαιο θάνατο.

«Αυτά τα έργα βοηθούν τη συστηματική διαχείριση και την εκτροπή του οργανικού κλάσματος από την ταφή. Αυτό ανακουφίζει σαφέστατα τον κύκλο διαχείρισης», είπε ο κ. Μαυρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της μίας αναδόχου εταιρείας ENVIROPLAN SA, Χρήστος Τσοπανίδης, ανέφερε ότι ο ΦΟΔΣΑ, στη βάση του σχεδίου του, αποδεικνύει ότι προσπαθεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων. «Εμείς καλούμαστε να βάλουμε τον επιστημονικό πυλώνα στην κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισης», είπε.

Ποιες περιοχές θα εξυπηρετούν οι ΜΕΒΑ

Η σύνταξη μελετών ωρίμανσης αφορά την κατασκευή τριών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ): δύο στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και μία στην Π.Ε. Πιερίας.

Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν ώστε να κατασκευαστούν:

⦁ μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων για την εξυπηρέτηση των:Δήμος Θερμαϊκού, Δήμος Καλαμαριάς, Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
⦁ μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση:Δήμος Βόλβης, Δήμος Λαγκαδά, Δήμος Παύλου Μελά, ΔΕ Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου
⦁ μία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Πιερίας

Η έτερη μελέτη ωρίμανσης θα αφορά την κατασκευή τεσσάρων ΜΕΒΑ, μία στην Π.Ε. Κιλκίς, μία στην Π.Ε. Πέλλας και δύο στην Π.Ε. Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν ώστε να κατασκευαστούν:

⦁ μία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Κιλκίς,
⦁ μία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την εξυπηρέτηση της ΠΕ Πέλλας
⦁ μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Δυτική ΜΕΒΑ Χαλκιδικής), για την εξυπηρέτηση:Δήμος Κασσάνδρας, Δήμος Νέας Προποντίδας, ΔΕ Ανθεμούντα, ΔΕ Ζερβοχωρίων και 30% της ΔΕ Πολυγύρου του Δήμου Πολυγύρου
⦁ μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Ανατολική ΜΕΒΑ Χαλκιδικής), για την εξυπηρέτηση:Δήμος Σιθωνίας, Δήμος Αριστοτέλη, ΔΕ Ορμυλίας, 70% της ΔΕ Πολυγύρου του Δήμου Πολυγύρου και Άγιο Όρος (Εφόσον εφαρμοστεί ΔσΠ ΒΑ)