Skip to main content

Mπιλ Γκέιτς: Ο κορωνοϊός τελειώνει, έρχεται άλλη πανδημία που θα είναι διαφορετική

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι μια πιθανή νέα πανδημία πιθανότατα θα προέρχεται από ένα διαφορετικό παθογόνο από αυτό της οικογένειας του κορωνοϊού.

Μπορεί οι κίνδυνοι σοβαρής νόσου από την Covid-19 να έχουν «μειωθεί σημαντικά», όμως είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα έρθει άλλη πανδημία, δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Μιλώντας στον Hadley Gamble του CNBC στο ετήσιο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου της Γερμανίας, ο Γκέιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, είπε ότι μια πιθανή νέα πανδημία πιθανότατα θα προέρχεται από ένα διαφορετικό παθογόνο από αυτό της οικογένειας του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία θα πρέπει να βοηθήσει τον κόσμο να σημειώσει μεγαλύτερη προόδο για την καταπολέμησή της – εάν γίνουν επενδύσεις τώρα.

«Θα έχουμε άλλη μια πανδημία. Θα είναι διαφορετικό παθογόνο την επόμενη φορά», είπε ο Γκέιτς.

Δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Γκέιτς είπε ότι τα χειρότερα από τον αντίκτυπο της πανδημίας έχουν εξασθενίσει καθώς τεράστια τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αποκτήσει κάποιο επίπεδο ανοσίας. Η σοβαρότητά του έχει επίσης μειωθεί με την πιο πρόσφατη μετάλλαξη Όμικρον.

«Η πιθανότητα σοβαρής ασθένειας, η οποία σχετίζεται κυρίως με τη μεγάλη ηλικία, την παχυσαρκία ή το διαβήτη, αυτοί οι κίνδυνοι μειώνονται τώρα δραματικά λόγω αυτής της έκθεσης στη λοίμωξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκέιτς είπε ότι ήταν ήδη «πολύ αργά» για να επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022. Επί του παρόντος, το 61,9% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον Covid-19.

Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα στο μέλλον για την ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων, καλώντας τις κυβερνήσεις να επενδύσουν τώρα.

«Την επόμενη φορά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε, αντί για δύο χρόνια, σε διάστημα έξι μηνών», είπε ο Γκέιτς, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία RNA (mRNA) μεταξύ άλλων, θα καταστήσουν δυνατό αυτό το στόχο.

«Το κόστος της προετοιμασίας για την επόμενη πανδημία δεν είναι τόσο μεγάλο. Δεν είναι σαν την κλιματική αλλαγή. Αν είμαστε λογικοί, ναι, την επόμενη φορά θα το προλάβουμε νωρίς».

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC