Skip to main content

Σέρβοι επενδύουν στον τουρισμό σε Χαλκιδική και Πιερία

Το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για ακίνητα σε Χαλκιδική και Πιερία συνδυάζεται με το τουριστικό ενδιαφέρον των Σέρβων.

Με «προίκα» τις πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία δεκάδες ελληνικές αλλά και σερβικές επιχειρήσεις αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες και συνεργασίες προκειμένου να αναπτύξουν μπίζνες, φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά τις δύο χώρες.

Πεδίο λαμπρό αποτελεί ο τουριστικός κλάδος καθώς το 80% των Σέρβων κάνει διακοπές στη χώρα μας και δη στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα επενδυτές της γειτονικής χώρας να μισθώνουν, ή να αγοράζουν ακίνητα σε Χαλκιδική και Πιερία προκειμένου να τα αξιοποιήσουν ως μικρά ξενοδοχεία, ή πανσιόν. Δημοφιλέστερα είναι τα δύο πρώτα πόδια της Χαλκιδικής, για το λόγο αυτό και μπαίνουν περισσότερο στο στόχαστρο των εν δυνάμει επενδυτών, οι οποίοι καταβάλλοντας άνω των 250.000 ευρώ για ένα ακίνητο αποκτούν το εισιτήριο (χρυσή βίζα) για την παραμονή τους στη χώρα μας. Η τάση αυτή αρχίζει να εδραιώνεται την τελευταία διετία και είναι απόρροια και των δελεαστικών τιμών που πωλούνται, ή μισθώνονται ακίνητα σε Πιερία και Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το ενδιαφέρον των εν δυνάμει Σέρβων επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων έχουν μεγαλώσει κάνοντας διακοπές στις βορειοελλαδικές παραλίες.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στον τουριστικό κλάδο είναι το γεγονός πως στο περιθώριο του πρόσφατου του 1ου Ελληνο – Σερβικού Φόρουμ Τουρισμού «Ελλάδα – Σερβία: 12 Μήνες Τουριστικός Προορισμός», που διεξήχθη στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2018, πραγματοποιήθηκαν 147 B2B συναντήσεις, σε διάστημα μόλις πέντε ωρών. Οι επιχειρήσεις προέρχονταν αποκλειστικά από τον χώρο του τουρισμού και όπως τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Εμπορικού, Βιομηχανικού, Τουριστικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδος, Κωνσταντίνος Γεωργάκος «από τις συναντήσεις προέκυψαν καρποί καθώς πολλοί επιχειρηματίες προχωρούν, όπως μας ενημέρωσαν, το επόμενο διάστημα σε συνεργασίες».

Δυναμική η παρουσία της Ελλάδας στη Σερβία  

Όπως λέει ο κ. Γεωργάκος δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που έχουν ανοίξει τουριστικά γραφεία στη Σερβία προωθώντας τις ομορφιές της χώρας μας. Την ίδια ώρα τα ξενοδοχεία ελληνικών συμφερόντων έχουν δυναμική παρουσία στην ανερχόμενη πρωτεύουσα της Σερβίας, την επονομαζόμενη και «Βερολίνο των Βαλκανίων». Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Metropol Palace, του Excelsior και του Hyatt Regency στο Βελιγράδι.

Και αν ο τουρισμός αποτελεί το δυνατό χαρτί και για τις δύο πλευρές, δεν λείπουν και μία σειρά άλλων κλάδων που ενεργοποιούν τους επιχειρηματίες όπως τονίζει ο κ. Γεωργάκος. Ο λόγος για το χώρο των τροφίμων, της εστίασης, των οικοδομικών υλικών, της πληροφορικής αλλά και της ενέργειας.   

«Η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας έχει ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Υπάρχουν αγκάθια όπως και για κάθε ξένο επενδυτή που θέλει να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας. Ο λόγος για τη γραφειοκρατία, τη δυσκολία απόκτησης παραμονής, την υψηλή φορολογία. Για το λόγο αυτό πολλοί Σέρβοι καταφεύγουν στη λύση της συνεργασίας με Έλληνες επιχειρηματίες» αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου υπογραμμίζοντας πως οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές που σήμερα είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ μπορούν να αυξηθούν σημαντικά και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το επιμελητήριο του οποίου προΐσταται.
     
Αξίζει, πάντως να σημειωθεί πως η Ελλάδα παραμένει στους 3 σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, όπου εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζομένους. Οι συνολικές άμεσες ελληνικές επενδύσεις υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 2 δις. ευρώ, το δε σύνολο άμεσων και έμμεσων επενδύσεων υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ.