Skip to main content

Μπλίνκεν: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα αποχωρήσουν μαζί από το Αφγανιστάν

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους συμμάχους τους για μια συντονισμένη αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Έχει έρθει η ώρα για να επιστρέψουν στις χώρες τους τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ θα εργασθούν με τους συμμάχους τους για μια συντονισμένη αποχώρηση από τη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πριν από την έναρξη μιας σημαντικής συνεδρίασης στην έδρα του ΝΑΤΟ και πριν από την επίσημη ανακοίνωση του τερματισμού μιας εμπλοκής που έχει διαρκέσει δύο δεκαετίες.

«Επιτύχαμε τους στόχους που είχαμε καθορίσει. Και τώρα είναι καιρός οι δυνάμεις μας να επιστρέψουν στο σπίτι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε μερικές ώρες στις ΗΠΑ. Και εγώ βρίσκομαι εδώ για να εργαστώ σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ για μια σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Άμυνας των 30 χωρών μελών της συμμαχίας.

Τα περίπου 7.000 μέλη των μη αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γεωργία, υπερβαίνουν τους 2.500 αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ωστόσο εξακολουθούν να βασίζονται στην αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, σχεδιασμό και ηγεσία για την εκπαιδευτική αποστολή τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τα σχέδιά τους αργότερα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ είπε στο Ρόιτερς πως κανένας σύμμαχος δεν αναμένεται να αντιταχθεί στην επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν, που αναμένεται αργότερα σήμερα, για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως την 11η Σεπτεμβρίου.