Skip to main content

Μπλόκο σε δίκτυο 5G στην Καλαμάτα για... λόγους υγείας

Το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας είπε «όχι» στο δίκτυο νέας γενιάς, μετά από παρέμβαση πολιτών, που θεωρούν ότι το 5G θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Στην απόρριψη της εφαρμογής του δικτύου 5G, προχώρησε  ο δήμος Καλαμάτας με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου.

Τέσσερις μόλις μήνες μετά την πανηγυρική παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του 5G στην πόλη, το δημοτικό συμβούλιο είπε «όχι» στο δίκτυο νέας γενιάς, μετά από παρέμβαση μιας ομάδας πολιτών.

Η ομάδα που προσήλθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υποστηρίζει ότι η πιλοτική εφαρμογή του δικτύου πέμπτης γενιάς είναι πείραμα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Άποψη που συμμερίστηκε όπως αποδείχθηκε με την ψήφο του, το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας.

Στη θυελλώδη συνεδρίαση ακούστηκε ακόμη και ότι η άποψη ότι η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, θα μπορεί να στειρώσει τον Καλαματιανό πολίτη και να δώσει «τη χαριστική βολή στην πόλη».

Στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσιάστηκαν μετρήσεις του Δημόκριτου, που εντοπίζουν ακτινοβολία πολύ μικρότερη του επιτρεπτού ορίου. Ωστόσο οι πολίτες δεν πείστηκαν και επέμειναν πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος πρότεινε να μην ανανεωθεί η σύμβαση με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας πριν γίνουν νέες μετρήσεις και πριν διεξαχθεί επιστημονική ημερίδα για το θέμα. Η πρότασή του έπεσε στο κενό.

«Δεν μπορούν να δυσφημίζουν την πόλη μας ακολουθώντας τακτικές εγωιστικές», «ούτε θα πρέπει να επικρατήσει ο σκοταδισμός», δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Η Καλαμάτα μαζί με τα Τρίκαλα και τον δήμο Ζωγράφου ήταν οι τρεις δήμοι όπου θα εφαρμοζόταν πιλοτικά η τεχνολογία 5G.