Skip to main content

Πομπέο: Στην κυπριακή ΑΟΖ θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ τόνισε μεταξύ άλλων η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και ότι προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, πως θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, στην περίπτωση που συνεχίσει να αμφισβητεί τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Νομίζω ότι θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις, όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της» ανέφερε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου στη θάλασσα και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί» πρόσθεσε ο κ. Πομπέο.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. «Ανησυχούμε πάντα όταν δύο χώρες είναι σε ένταση που εάν κλιμακωθεί μπορεί να καταλήξει σε κάτι αρνητικό και να οδηγήσει σε στρατιωτικό επεισόδιο. Κανείς δεν θέλει αυτό να συμβεί και δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία» σχολίασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Αναφορικά με την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, ο κ. Πομπέο υποστήριξε πως «είναι αμοιβαία επωφελής από άποψη ασφαλείας. Και οι δυο επωφελούνται από τη στενή σχέση που δημιουργούν οι στρατιωτικοί μας, ο κοινός κώδικας επικοινωνίας στους όρους λειτουργίας μεταξύ των δυο στρατών θα μας εξυπηρετήσει όλους, εάν ποτέ θα πρέπει να υπερασπιστούμε ή να αποτρέψουμε τη δράση ενός αποφασισμένου αντιπάλου. Και δεύτερον, πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντικό εμπορικό όφελος από αυτή τη συμφωνία» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Πομπέο χαιρέτησε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο πεδίο της οικονομίας επισημαίνοντας πως «έχει γυρίσει σελίδα έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη» ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να χτυπήσει την γραφειοκρατία να καλωσορίσει τις νέες επενδύσεις και να διασφαλίσει ότι τα επιχειρηματικά σχέδια θα τρέξουν».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την Αθήνα να «έχει τα μάτια της ανοιχτά» και να είναι πιο επιφυλακτική απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις, στη σκιά του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου. «Όταν η Κίνα εμφανίζεται με ένα επιχειρηματικό σχέδιο, εάν πρόκειται για ένα καλό σχέδιο τότε θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει. Όταν η Κίνα εμφανίζεται και το σχέδιο φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πρέπει να προσέξει» κατέληξε ο κ. Πομπέο.