Skip to main content

Μπορέλ: Δεν γίνεται να βάζουμε στην ίδια κατηγορία την Κίνα και τη Ρωσία

Πολλά κράτη έχουν ισχυρή οικονομική σχέση με την Κίνα αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να την βάλουμε στο ίδιο επίπεδο με τη Ρωσία, είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Οι δυτικές χώρες χρειάζεται να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, αλλά δεν πρέπει να τη βάζουν στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στη Γερμανία.

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των πιο πλούσιων δημοκρατιών στον κόσμο συμπίπτουν με τη μονοήμερη επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο, την πρώτη ενός ηγέτη της G7 αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Είναι σαφές πως η Κίνα γίνεται πολύ πιο αποφασιστική, πολύ περισσότερο σε μια αυτοδύναμη πορεία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

«Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ευπάθειές μας, να ενισχύσουμε την αντοχή μας», πρόσθεσε. «Όμως προς το παρόν, πολλά κράτη μέλη έχουν μια ισχυρή οικονομική σχέση με την Κίνα και δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε την Κίνα και τη Ρωσία στο ίδιο επίπεδο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αναμένεται επίσης να συζητήσουν σήμερα τις διαδηλώσεις στο Ιράν, τις σχέσεις με χώρες της Κεντρικής Ασίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αφρική, με τους ομολόγους τους από την Γκάνα, την Κένυα και την Αφρικανική Ένωση ως προσκεκλημένους.

«Η Αφρική υποφέρει πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία μπλοκάρει τρόφιμα, καταστρέφει υποδομές μεταφοράς αγροτικών προϊόντων», είπε ο Μπορέλ. «Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους Αφρικανούς εταίρους μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις πολλές προκλήσεις αυτής της ηπείρου», είπε ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.