Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
x

ΜΠΟΡΕΛ: ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10-20.000 ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι πρέπει οι χώρες της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους Αφγανούς πρόσφυγες, τουλάχιστον 10-20.000 χιλιάδες

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα τις χώρες μέλη της ΕΕ να δεχτούν «τουλάχιστον» άλλους 10-20.000 Αφγανούς πρόσφυγες στο έδαφός τους.

«Πρέπει να δεχτούμε περισσότερους και οι χώρες μέλη να δεσμευτούν ότι θα φιλοξενήσουν άλλους 10-20.000 χιλιάδες, το ελάχιστον», είπε ο Μπορέλ από τη Μαδρίτη, όπου συμμετείχε σε ένα φόρουμ.

Ο Ισπανός πολιτικός υπενθύμισε ότι σήμερα 22.000 Αφγανοί βρίσκονται στην ΕΕ αφού απομακρύνθηκαν από τη χώρα τους, οι περισσότεροι χάρη στην αερογέφυρα που στήθηκε μετά την πτώση της Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Αλλά για να τους φιλοξενήσουμε θα πρέπει να τους απομακρύνουμε (από το Αφγανιστάν), όμως αυτό δεν είναι εύκολο», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Πέμπτη ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θέλει από τις χώρες της ΕΕ να δεχτούν 42.500 Αφγανούς πρόσφυγες εντός της επόμενης πενταετίας και χαρακτήρισε «εφικτό» αυτόν τον στόχο.

Οι «27» έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να καθορίσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων που είναι πρόθυμες να δεχτούν. Στα τέλη Αυγούστου δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν οι οποίες φιλοξενούν Αφγανούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ