Skip to main content

Μπορεί η Ελλάδα να εκδιώξει την Τουρκία από τα Σκόπια;

Η Άγκυρα παρουσιάζεται να αντιμετωπίζει με εξαιρετικά εχθρικό τρόπο την προσέγγιση Ελλάδας-Σκοπίων, πιέζοντας για παράδοση γκιουλενιστών.

Κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δύο δημοσιεύματα του Balkan Insight, που εμφανίζουν την Τουρκία δυσαρεστημένη από την προσέγγιση Ελλάδας-Σκοπίων.

Μάλιστα, η Άγκυρα παρουσιάζεται να αντιμετωπίζει με εξαιρετικά εχθρικό τρόπο αυτήν την προσέγγιση, ενώ παράλληλα ασκεί τεράστιες πιέσεις προς τα Σκόπια για την παράδοση εκατοντάδων μελών του κινήματος Γκιουλέν.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι σύντομα η "Βόρεια Μακεδονία" θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Μάλλον πρόκειται για υπερβολική εκτίμηση, δεδομένου ότι η εισδοχή της Τουρκίας στα σκοπιανά ζητήματα είναι πολύ σημαντική.

Σε άλλο δημοσίευμα, παρουσιάζεται έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ασφάλεια, της Τσεχίας, όπου η παραδοσιακή συνεργασία ανάμεσα σε Άγκυρα και Σκόπια είναι ένα βήμα πριν από το τέλος. Αναφέρεται στην σπουδή του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να επισκεφθεί τα Σκόπια, και να δηλώσει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να εξοπλίσει τον στρατό της χώρας, εξαρτώντας όμως -με σαφείς αιχμές- με την παράδοση των γκιουλενιστών που έχουν βρει καταφύγιο στα Σκόπια.

Ο Ακάρ είχε δηλώσει στους Σκοπιανούς: «Είμαστε εδώ να κάνουμε ο,τιδήποτε για τον "Μακεδονικό" Στρατό, όπως και τον εκσυγχρονισμό του. Μπροστά στον Τύπο επαναλαμβάνω πως είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες».

Υπενθυμίζεται ότι επί πρωθυπουργίας Γκρούεφσκι αρνήθηκαν τα Σκόπια να κλείσουν τα σχολεία του Γκιουλέν στη χώρα και ως απάντηση η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία που είχαν οι δύο χώρες για αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων.

Έκτοτε και ιδιαίτερα με την κυβέρνηση του Ζάεφ στην εξουσία έχουν γίνει ακόμα λιγότερα βήματα που θα ικανοποιούσαν την Τουρκία στο θέμα των γκιουλενιστών στη χώρα. Η Άγκυρα ως απάντηση φέρεται να αρνείται να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Λέγεται, πως η ενόχληση της Τουρκίας προήλθε από την ανάληψη του ελέγχου του εναέριου χώρου της χώρας από τις ελληνικές δυνάμεις, γεγονός που αφήνει ουσιαστικά την Τουρκία στο περιθώριο. Επ’ αυτού όμως, ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, διετύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για μύθευμα της Κυβέρνησης περί "εκτοπισμού της Τουρκίας" από τα Σκόπια, εξ αυτού του λόγου!

Αναφερόμενος στον πολυδιαφημισμένο, όπως έγραψε, «Έλεγχο του Εναερίου Χώρου" των Σκοπίων από την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα είναι μια κουτοπόνηρη απόδοση στα Ελληνικά του Νατοϊκού "Αir policing", που αποτελεί πολιτική του ΝΑΤΟ! Είναι δηλαδή, μία απλή αποστολή ειρηνικής περιόδου και αφορά την αναχαίτιση- αναγνώριση αγνώστων επικινδύνων ιχνών και άλλων πιθανών ιπταμένων ασύμμετρων απειλών (NATO Renegade Concept).

Όταν η ίδια η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει δικά της μέσα, μέσω ΝΑΤΟ καλείται γειτονική χώρα να καλύψει αυτή την αποστολή. Κάτι που το τόνισε και ο Ζόραν Ζάεφ ίσως για να μην "στενοχωρήσει" την Άγκυρα. Η Ελλάδα το έχει κάνει αυτό εκ περιτροπής με την Ιταλία τόσο για την Αλβανία όσο και για το Μαυροβούνιο. Αυτή η αποστολή νατοϊκής ρουτίνας δεν είχε διαφημιστεί, όπως κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας με τα Σκόπια, για να αποδείξει την δήθεν ελληνική "διείσδυση" μετά την Συμφωνία των Πρεσπών!

Τα Α/Φ σταθμεύουν σε επιφυλακή στην χώρας τους και ίπτανται όταν απαιτηθεί. Που είναι λοιπόν αυτός ο…. Έλεγχος για τον οποίο μας λένε, ρωτά ο στρατηγός Λουκόπουλος; Δεν πρόκειται για… αεροπορική προστασία! Πρόκειται όμως πρωτίστως για μία κατ’ αρχήν Νατοϊκή διαδικασία που καθορίζεται από την Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (ACO-SHAPE) και αφορά μέλη, όπως αναμένεται να γίνουν τα Σκόπια μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο στρατηγός μάλιστα αναρωτιέται και αποκαλύπτει: «Γιατί λοιπόν μία τέτοια βιασύνη καθόσον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πιέστηκε πάρα πολύ το ΓΕΕΘΑ να προετοιμάσει προσχέδιο σχετικής συμφωνίας χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές και επιχειρησιακές λεπτομέρειες που έχουν σχέση με διασύνδεση Ραντάρ, Κέντρων Ελέγχου περιοχής κλπ! Σε αυτούς που θα σπεύσουν να μας πουν "για να προλάβουμε την Τουρκία" ας αποκαλύψουμε ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε η Άγκυρα για κάτι τέτοιο».

Επιφυλακτικότητα επομένως, στην κυβερνητική προπαγάνδα, έως ότου τα λόγια αντικατασταθούν με έργα.