Skip to main content

Κοντά στον κορεσμό σε ξενοδοχεία η Θεσσαλονίκη-Η εικόνα στη Χαλκιδική

Τι λέει ο διευθύνων σύμβουλος της VALUES, Π. Μερεκούλιας - Αυξημένη ζήτηση για οικόπεδα στη Χαλκιδική και πτώση τιμών κατά 40-60%.

Με τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια και την πόλη να αποτελεί δελεαστική επιλογή των τουριστών από Βαλκάνια, Τουρκία και όχι μόνον, ο ξενοδοχειακός τομέας έχει ανεβάσει στροφές.

Στον χάρτη φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί κατά βάση city break αστικό προορισμό και προσφέρει γαστρονομία, διασκέδαση, ψυχαγωγία, shopping, θεάματα, πολιτισμό και ιστορία, εμφανίζονται συνεχώς νέες προσθήκες καταλυμάτων, υψηλών στις περισσότερες περιπτώσεις, προδιαγραφών.

Ωστόσο το ερώτημα που αβίαστα δημιουργείται είναι αν η Θεσσαλονίκη μπορεί να «αντέξει» όλες αυτές τις αξιόλογες ξενοδοχειακές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί, που πολύ σύντομα θα πάρουν σάρκα και οστά;

«Εκτιμώ πως τείνουμε προς κορεσμό στο χώρο του ξενοδοχειακού προϊόντος στη Θεσσαλονίκη. Αναμφίβολα αυξάνονται οι κλίνες, αναβαθμίζονται οι υποδομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ωστόσο δεν υπάρχει η αναμενόμενη έλευση τουριστών για να μπορέσει να αποτελέσει τον απαραίτητο αιμοδότη για τα ξενοδοχεία της πόλης» τονίζει ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών VALUES, πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος εκτιμητής.

Όπως εξηγεί ο κ. Μερεκούλιας, που είναι μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία, Prodexpo North 2019, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, «στο χώρο του ξενοδοχειακού κλάδου μπήκαν άνθρωποι, που δεν έχουν γνώση του χώρου και αυτό κάνει δυσχερέστερη τη θέση τους. Δεν θα πρέπει να παρασύρονται επενδυτές που δεν γνωρίζουν το χώρο. Βλέπουμε να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με την μεγάλη έκρηξη του Χρηματιστηρίου, κάποιοι επενδύουν ακούγοντας για αύξηση του τουρισμού της Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι πληρότητες των καταλυμάτων δεν είναι ικανές να ικανοποιήσουν όλους τους παίκτες». Διαφορετικά είναι βέβαια τα δεδομένα για τους ανθρώπους του ξενοδοχειακού κλάδου, οι οποίοι έχοντας εμπειρία του προϊόντος, έχουν εδραιώσει τη θέση τους και έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες προκειμένου να γνωρίζουν τι να περιμένουν.

Αυξημένη ζήτηση οικοπέδων στη Χαλκιδική

Αναφορικά με τη Χαλκιδική ο κ. Μερεκούλιας κάνει λόγο για αυξημένη ζήτηση οικοπέδων κατά κύριο λόγο στο πρώτο και δεύτερο πόδι. Σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι υπήρξε, εσχάτως, εξορθολογισμός των τιμών.  Μετά από χρόνια αναμονής των ιδιοκτητών κάποιοι αποφάσισαν να ρίξουν νερό στο κρασί τους μειώνοντας τις ζητούμενες τιμές. Οι τιμές για τα παραθαλάσσια αγροτεμάχια που βρίσκονται "πρώτη σειρά" στη θάλασσα κυμαίνονται από €100- €300/τμ , ενώ σημαντικό  ζήτημα για την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων αποτελεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς και η ύπαρξη δασικών τμημάτων μέσα στις εκτάσεις.

Υπολογίζεται μάλιστα πως η πτώση των τιμών έχει κυμανθεί από 40%- 60% ανάλογα με την εγγύτητα στην παραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια νέα τουριστική ανάπτυξη αναμένεται να ξεκινήσει στον Νέο Μαρμαρά με στόχο να ολοκληρωθεί το 2022. Πρόκειται για ένα "τουριστικό χωριό", σε έκταση 88 περίπου στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει  τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων,  δυναμικότητας 233 κλινών από τις οποίες οι 165 θα βρίσκονται στο κεντρικό ξενοδοχείο και οι υπόλοιπες 68 σε κατοικίες- βίλες. Εντός της έκτασης βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές του παλιού ξενοδοχείου Likithos.