Skip to main content

Μπόρις Τζόνσον: Μία δόση εμβολίου σε όλους τους ενήλικες ως τα τέλη Ιουλίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το απόγευμα ενώπιον του κοινοβουλίου τον οδικό χάρτη για άρση της καραντίνας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υποσχέθηκε ότι όλοι οι ενήλικες θα λάβουν μια πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 έως τα τέλη Ιουλίου, επιταχύνοντας το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Έως σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση είχε ορίσει ως στόχο να εμβολιάσει τον ενήλικο πληθυσμό έως τον Σεπτέμβριο.

Η Βρετανία είναι μία από τις πρώτες χώρες της Δύσης που ξεκίνησαν την εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών τον Δεκέμβριο.

Το πρώτο βήμα αυτής της εκστρατείας επετεύχθη στα μέσα Φεβρουαρίου, με μια πρώτη δόση εμβολίου που χορηγήθηκε σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ αυτών τους άνω των 70 ετών και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Έκτοτε, επιπλέον 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μια πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι αρχές.

Ο στόχος είναι πλέον το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού στη Βρετανία να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιουλίου, μεταξύ άλλων όλοι οι άνω των 50 έως στα μέσα Απριλίου, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ σε ένα δελτίο τύπου.

«Το να φθάσουμε τα 15 εκατομμύρια εμβολιασμών ήταν ένα σημαντικό βήμα, όμως δεν θα υπάρξει χαλάρωση και θέλω η εκστρατεία να προχωρήσει ακόμα πιο μακριά και ταχύτερα στις επόμενες εβδομάδες», δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον σε αυτό το δελτίο τύπου.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτυχθεί, ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε ότι η έξοδος από την καραντίνα θα είναι «προσεκτική και σταδιακή».

Αύριο ο οδικός χάρτης εξόδου από το lokcdown

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το απόγευμα ενώπιον του κοινοβουλίου τον οδικό χάρτη του σε σχέση με την άρση της καραντίνας. Προτεραιότητα αποτελεί η επαναλειτουργία των σχολείων, που θα μπορούσε να ξεκινήσει σταδιακά από τις 8 Μαρτίου.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ υπεραμύνθηκε σήμερα της προσεκτικής προσέγγισης της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν και υπάρχουν «σχεδόν 20.000» ασθενείς με Covid-19, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το συμφέρον να εμβολιαστούν τα παιδιά προκειμένου να μειωθεί η διασπορά της Covid-19. «Κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να μάθουμε εάν τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν», επισήμανε.

Ένας εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, ο Τζον Έντμουντς, έκρινε πάντως σήμερα, μιλώντας στο BBC ότι αν δεν εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός, περιλαμβανομένων των παιδιών, υπάρχει ένας «σημαντικός κίνδυνος αναζωπύρωσης» του ιού.