Skip to main content

Μπορίσοφ: Η καλή γειτονία μπορεί να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σόφια με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα για μια ταχεία λύση για την αποτροπή μιας αναβίωσης της μεταναστευτικής κρίσης μετά την απόφαση της Τουρκίας να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην μετακίνηση χιλιάδων αιτούντων άσυλο, που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Συμφωνήσαμε ότι συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλη μας τη βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας, για αμοιβαία κατανόηση και ειρήνη για να επιλύσουμε τη διένεξη που έχουμε στην περιοχή», δήλωσε ο Μπορίσοφ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σόφια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Σόφια και πιθανόν θα επισκεφτεί την Τουρκία αύριο, Τετάρτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

«Κατανοούμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει η Βουλγαρία για να προστατέψει τα σύνορά μας. Το μήνυμά μας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σαφέστατο: Μπορείτε να βασιστείτε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο twitter.

Με tweet της η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για μια καλή συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό «για τις στρατηγικές αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων στην περιοχή και στους καλύτερους τρόπους συνεργασίας με την Τουρκία».