Skip to main content

Γιατί η ιστορία της Λιβύης θα γυρίσει μπούμερανγκ στον Ερντογάν

Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τον σουλτάνο, αν ο στρατηγός Χαφτάρ - που υποστηρίζει η Αθήνα και πολεμά η Αγκυρα - πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης.

Τι θα καταφέρει τελικώς ο Ερντογάν στο τέλος της ημέρας με την ιστορία της Λιβύης; Μπορεί και τίποτα. Μπορεί κι όλη αυτή η ιστορία να του γυρίσει σε μπούμερανγκ. Δείτε την αντίδραση της Τυνησίας, όταν επιχείρησε να την εμπλέξει στο όλο πρόβλημα. Με ευγενικό τρόπο, του είπε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» και τον αποχαιρέτησε.

Ξεκαθαρίζοντας με ωραίο και άμεσο τρόπο, ότι δεν έμεινε ανέπαφη από την καταιγίδα της αραβικής άνοιξης για να παίξει τα παιχνίδια του Σουλτάνου. Και κάπως έτσι, ο τελευταίος πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής σκεπτικός. Κι αν δεν κάνουμε λάθος, ήταν από τις ελάχιστες φορές, που δεν έκανε δηλώσεις εν πτήσει, όπως συνηθίζει. Δηλωτικό κι αυτό των διαθέσεων του.

Η Λιβύη, ωστόσο, ήταν και η πρώτη αφορμή, μετά από πολύ καιρό, να χαλάσει το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Ο λόγος είναι απλός: Στην Τρίπολη βρέθηκαν να υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κάθε είδους κωλοτούμπες δεν συνηθίζονται. Αντιθέτως...

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και η διαβεβαίωση που φέρεται να έδωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος Τραμπ στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σίσσυ, ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο σημερινό status quo της Βόρειας Αφρικής, τότε ο Τούρκος πρόεδρος μάλλον έχει μπλέξει. Και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, αν ο στρατηγός Χαφτάρ - που υποστηρίζει η Αθήνα και πολεμά η Αγκυρα - πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης.

Προς επιβεβαίωση όλων όσων είχε προβλέψει ο επτάψυχος ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Ο οποίος ετοιμάζεται να πάρει το αεροπλάνο, για να έρθει στην Αθήνα, την Πέμπτη. Μπορεί και να είναι το τελευταίο ταξίδι του «Μπίμπι» στο εξωτερικό, ως πρωθυπουργού, όμως, ξέροντας τα ...αισθήματα του για τον Ταγίπ Ερντογάν, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα το έχανε με τίποτα. Θα είναι εδώ λοιπόν για τις υπογραφές του αγωγού East Med. Ο Νετανιάχου γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσο δυσκολεύει τη ζωή του Τούρκου προέδρου αυτή η υπογραφή. Και θα το απολαύσει.

Για την ιστορία, στο Ζάππειο Μέγαρο, την ίδια μέρα, θα είναι για τον ίδιο λόγο και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Ενώ, όλα θα γίνουν με τη συγκατάθεση της Ρώμης, όπου και θα καταλήγει ο συγκεκριμένος αγωγός...