Κυριακή 22 Μαΐου 2022
x

ΜΠΟΥΡΛΑ: ΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer δήλωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού λόγω της νέας παραλλαγής

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο, αφού προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον μπορεί να παραγκωνίσει τα προστατευτικά αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία μαζί με τη BioNTech.

Η Pfizer και η BioNTech δημοσίευσαν αποτελέσματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη το πρωί της Τετάρτης που έδειξε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον, ενώ οι δύο δόσεις έχασαν σημαντικά την ικανότητά τους να προστατεύσουν από το νέο στέλεχος. Ωστόσο όπως ανέφεραν οι εταιρείες οι δυο δόσεις πιθανότατα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία από σοβαρή ασθένεια από την Όμικρον.

Ο κ. Μπουρλά σημείωσε στο CNBC, όπως μεταφέρει η ΕΡΤ, ότι μια προκαταρκτική μελέτη από την εταιρεία βασίστηκε σε ένα συνθετικό, εργαστηριακό αντίγραφο της παραλλαγής και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από δοκιμές κατά του πραγματικού ιού. Αυτά τα πραγματικά αποτελέσματα θα είναι πιο ακριβή και αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο CEO της Pfizer.

«Όταν δούμε τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται καλά από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Και το δεύτερο σημείο, νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση», είπε ο CEO της Pfizer στο CNBC.

Ο Μπουρλά είχε προηγουμένως προβλέψει ότι θα χρειαζόταν μια τέταρτη δόση 12 μήνες μετά την τρίτη δόση. «Με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να τη χρειαστούμε πιο γρήγορα», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να δοθούν οι τρίτες δόσεις για το χειμώνα. Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας ανησυχούν για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους για να γλιτώσουν από το κρύο.

«Μια τρίτη δόση θα δώσει πολύ καλή προστασία πιστεύω», είπε ο Μπουρλά. Είπε επίσης ότι θεραπείες όπως το από του στόματος αντιικό χάπι της Pfizer, το Paxlovid, θα βοηθήσουν στην πρόληψη των νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ