Skip to main content

Μπουτάρης: Ευκαιρία Μητσοτάκη να κάνει δώρο στην πόλη με τα αρχαία

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε την πεποίθησή του για ανάγκη παραμονής in situ των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

Μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης έστειλε ο τέως δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας πως «είναι μοναδική ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να κάνει ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο στη Θεσσαλονίκη».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη γενική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως η απομάκρυνση και η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο χρόνια τη λειτουργία του σταθμού, την ώρα που οι μελέτες για την in situ κατασκευή έχουν ήδη προχωρήσει. «Ο πρωθυπουργός έχει παρασυρθεί αφενός από μία ομάδα Θεσσαλονικέων, η οποία ήταν εξαρχής υπέρ της εν γένει απομάκρυνσης των ευρημάτων της Βενιζέλου» και αφετέρου «από μία ιδεοληψία του υπουργείου Πολιτισμού για την απομάκρυνση και επανατοποθέτηση όλων των αρχαιοτήτων» επανέλαβε ο τέως δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα ευρήματα ως μοναδικά, καθώς «συνδέουν απόλυτα τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη με το παρελθόν της και το μέλλον της».

«Τους κατοίκους της πόλης δεν ενδιαφέρει αν θα μείνουν ή θα φύγουν (σ.σ. τα αρχαία), εκεί έχουμε φτάσει με την όλη παλινωδία με το μετρό» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης και εξήγησε: «Τον ενδιαφέρει να γίνει γρήγορα το μετρό. Όμως μετά από τόσα χρόνια και τόσες καθυστερήσεις και όχι μόνο στο μέτρο της Θεσσαλονίκης, ας μη βιαζόμαστε, ας αγκαλιάσουμε τα ευρήματα αυτά τα οποία θα δώσουν ξεχωριστό και ιδιαίτερο πλούτο στην πόλη».

Όπως επισημάνθηκε κατά τη γενική συνέλευση, έχουν ήδη συλλεχθεί υπογραφές 12.319 πολιτών, Ελλήνων και ξένων, στο ψήφισμα για παραμονή κατά χώραν (in situ) και η Κίνηση, που μετρά αυτή τη στιγμή περί τα 70 μέλη, πρόκειται να καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν τελικά ανατραπεί η λύση in situ.



«Εάν με όλες αυτές τις προσπάθειες που καταβάλουμε, με ενημέρωση του κόσμου αλλά και των αρμόδιων φορέων και των καθ' ύλην υπευθύνων, με όλο το υλικό που έχουμε συλλέξει και επεξεργαστεί ως τώρα, δεν καταφέρουμε να πείσουμε ότι η πλέον ενδεδειγμένη και τεχνικά εφικτή λύση είναι η in situ παραμονή των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, δεν μας μένει τίποτα άλλο παρά να ζητήσουμε έννομη προστασία, δηλαδή να καταφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας» είπε χαρακτηριστικά ο Φωκίων Δεληγιάννης, δικηγόρος και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για τηνΠροστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο κ. Δεληγιάννης κατήγγειλε μάλιστα πως «γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να απαξιωθεί η υφιστάμενη λύση, η οποία έτρεχε μέχρι πριν λίγο καιρό», δηλαδή η in situ παραμονή των αρχαίων και πως «έχει γίνει προσπάθεια για να προκαταληφθούν τα μέλη του ΚΑΣ».

«Ο αυτοσκοπός μας δεν είναι να καθυστερήσουμε το έργο ούτε να καταφύγουμε στα δικαστήρια για να το καθυστερήσουμε», αλλά «να αποτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας» κατέληξε ο πρόεδρος της Κίνησης.

Από την πλευρά της, η Δέσποινα Μακροπούλου, αρχαιολόγος και μέλος της Κίνησης έκανε λόγο για έναν «κομματικό μηχανισμό» που επιτάσσει τη λύση της απόσπασης, παρόλο που «το έργο είχε πάρει τον δρόμο του». «Ακριβώς το ίδιο περιβάλλον υπήρχε και την εποχή εκείνη, όταν ξεκίνησε το θέμα. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήθελε τα αρχαία να μείνουν και οι αριστερές δυνάμεις δεν ήθελαν τα αρχαία να φύγουν» σημείωσε η ίδια, επισημαίνοντας πως την εποχή που ξεκίνησε η συζήτηση για τον σταθμό Βενιζέλου ήταν διευθύντρια στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εκτελούσε την ανασκαφή.



Όσον αφορά τη σπουδαιότητα της αξίας των αρχαιοτήτων, η κ. Μαρκοπούλου τόνισε πως στη Βενιζέλου ανακαλύφθηκε μία ολόκληρη γειτονιά, «έχουμε ολόκληρο οδόστρωμα από όλες τις πλευρές και έχουμε κτήρια. Έχεις την καρδιά της αγοράς που χτυπάει εκεί από τα ελληνιστικά χρόνια», προσθέτοντας πως «το να πακετάρεις, να βγάλεις την επιδερμίδα και το ανάγλυφο των αρχαίων, γιατί δεν γίνεται να βγάλεις τα αρχαία από τα θεμέλιά τους» σημαίνει πως «δεν θα έχουμε το ίδιο σώμα, θα έχει πεθάνει και θα επιχειρήσουμε να το κολλήσουμε». «Τώρα είναι ζωντανό, τα υλικά του είναι αυθεντικά. Θα πρέπει η πόλη να αναγνωρίσει ότι αυτό το τοπόσημο οφείλουμε να το κανακέψουμε και να το δώσουμε ολόκληρο στον κόσμο, με τέτοιο τρόπο που να έρχεται να το βλέπει» κατέληξε.

Στη γενική συνέλευση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο τέως πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, ο Γιάννης Κρεστενίτης, η Μαρία Πασχαλίδου, η Έλλη Χρυσίδου και αρκετοί αρχαιολόγοι.