Skip to main content

Μπουτάρης για προσφυγικό: Να αποφύγουμε τον διχασμό της κοινωνίας

Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση «Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Ένα Ευρωπαϊκό δίλημμα» που διοργάνωσαν οι Σύγχρονοι Δημοκράτες στο δημαρχείο.

Το προσφυγικό ζήτημα συζητήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο δημαρχείο στην εκδήλωση «Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Ενα Ευρωπαϊκό δίλημμα» που διοργάνωσαν οι Σύγχρονοι Δημοκράτες.

«Ανησυχητικό αδιέξοδο ή καλύτερα τέλμα» χαρακτήρισε την κατάσταση της Ελλάδας στο ζήτημα του προσφυγικού η Χριστίνα Ακριβοπούλου, δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Προσφυγών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως τόνισε, η ίδια πιστεύει πως η λύση είναι η χώρα να ρίξει όλο το ανθρώπινο δυναμικό της στην απόδοση καθεστώτος (προσγυγικού ή μεταναστευτικού) χρησιμοποιώντας το έμπειρο προσωπικό που διαθέτει.

«Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει στη λύση του προβλήματος με τον ρόλο ενος φιλελεύθερου και δημοκρατικού κράτους που σέβεται τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων», υπογράμμισε.

Από πλευράς του ο Πέτρος Ευθυμίου, πρώην υπουργός Παιδείας και Πρώην Πρόεδρος Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) τόνισε πως η χώρα βρίσκεται στην κόψη του συραφιού στο θέμα του προσφυγικού. «Η Ευρώπη δεν εχει πρόβλημα μεταναστατευτικό/προσφυγικό γιατι υπάρχει η Ελλάδα», σημείωσε.

Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως δύο είναι οι λύσεις: η μία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει αλληλεγγύη και να επιμεριστεί το βάρος αλλά και να βοηθήσει στη φυλαξη των συνόρων της, η άλλη - αν δεν εφαρμοστεί η πρώτη- είναι να προστατεύσουμε τπυς εαυτούς μας τηρώντας μια ενεργή στάση στα σύνορα, όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία.

Τέλος στο βήμα ανέβηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος παρουσίασε το πώς αντέδρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθώντας με διαφορετικά προγράμματα να υποστηρίξει και να εντάξει τους πρόσφυγες.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το σημαντικό είναι «να αποφύγουμε πάσει θυσία τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας» προσθέτοντας πως απαιτείται συστηματική δουλειά σε πόλεις και χωριά για να ενταχθούν οι πρόσφυγες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Στολάκης.