Skip to main content

Να αποκλείσει τη Huawei από τις ΗΠΑ ετοιμάζεται ο Τραμπ

Το διάταγμα θα επικαλείται νόμο που δίνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει εντός της εβδομάδας εκτελεστικό διάταγμα το οποίο θα απαγορεύει στις εταιρείες στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κρίνεται ότι εγείρουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, ουσιαστικά αποκλείοντας κάθε συναλλαγή με την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei, δήλωσαν τρεις πηγές προσκείμενες στην κυβέρνησή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το διάταγμα δεν κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες και βρίσκεται υπό συζήτηση για τουλάχιστον έναν χρόνο, είπαν οι τρεις αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως η υπογραφή του έχει αναβληθεί επανειλημμένα και το ίδιο ενδέχεται να συμβεί ξανά.

Το διάταγμα θα επικαλείται νόμο που δίνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που απειλεί τη χώρα. Θα δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου και συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να το εφαρμόσει.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εμπορίου απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις δηλώσεις των τριών πηγών, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες λόγω της λεπτής φύσης του ζητήματος.

Η ύπαρξη του σχεδίου αυτού αποκαλύπτεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, εν μέσω της ανταλλαγής ομοβροντιών επιπρόσθετων δασμών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο εξαιτίας αυτών που η κυβέρνηση Τραμπ ερίζει ότι αποτελούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως ο εξοπλισμός της Χουάγουεϊ -- εταιρείας που βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της αγοράς smartphone -- μπορεί να χρησιμοποιείται ή να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Η κινεζική εταιρεία, που διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό, δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία για το εκτελεστικό διάταγμα που ετοιμάζει ο Τραμπ.