Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πιέσεις για να παύσει η Αρμενο- Αζέρικη σύγκρουση

Μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς οργανισμοί πιέζουν για να μην υπάρξει συνέχεια στις εχθροπραξίες της περασμένες Παρασκευής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου τουλάχιστον 30 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα στις αζέρικες και τις αρμενικές δυνάμεις ζητούν ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία.

Οι συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν τη νύχτα της Παρασκευής είναι οι πλέον πολύνεκρες μετά το 1994 σε αυτή την περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αρμένιοι.

Οι αρχές της περιοχής ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της το 1991 και για την κυριαρχία επί της οποίας συνεχίζουν να ερίζουν το Μπακού και το Γερεβάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε "τα δύο μέρη (σ.σ. να προχωρήσουν) σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί να υπάρξουν νέα θύματα".

Οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους ομολόγους τους του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καταδικάζοντας "με τον πιο σθεναρό τρόπο" τις εχθροπραξίες, κάλεσε τα δύο μέρη να "τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός". "Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Κέρι και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ζήτησαν από τις αντιμαχόμενες πλευρές να "αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ομάδας του Μινσκ".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αξίωσε τον "άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών", δηλώνοντας "ιδιαίτερα ανήσυχος για τη χρήση βαρέων όπλων και τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων".

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε επίσης "να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός" του 1994, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ.

Αλληλοκατηγορούνται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν για το ξέσπασμα των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με το Γερεβάν, "το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε την Παρασκευή το βράδυ μια μαζική επίθεση στα σύνορα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με άρματα μάχης, πυροβολικό και ελικόπτερα".

Το Μπακού διέψευσε αμέσως την κατηγορία, διαβεβαιώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απλά αμύνθηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση από την αρμενική πλευρά.

Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι πρόκειται για τις σφοδρότερες μάχες που έχουν ξεσπάσει μετά την εκεχειρία του 1994.

"Κατά τη διάρκεια των μαχών με τις αζέρικες ένοπλες δυνάμεις, στην δική μας πλευρά, 18 Αρμένιοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και περίπου 35 τραυματίσθηκαν", ανέφερε ο Σαρκισιάν.

Το Γερεβάν ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αγοριού 12 ετών, που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν οβίδα του πυροβολικού του Αζερμπαϊτζάν έπληξε ένα χωριό στην παραμεθόριο, τραυματίζοντας άλλους δύο αμάχους.

Συνολικά τραυματίστηκαν επτά άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Αρμενία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, "δώδεκα Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τις αρμενικές δυνάμεις".

Το Μπακού ανέφερε εξάλλου ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Τα δύο μέρη έκαναν λόγο αργά το βράδυ του Σαββάτου περί σταθεροποίησης της κατάστασης.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο εντάχθηκε στο Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή, μετατράπηκε από το 1988 ως το 1994 στο θέατρο ενός πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Ο πληθυσμός στον θύλακα αποτελείται πλέον κατά πλειονότητα από Αρμένιους.