Skip to main content

NASA: Κάνει διαγωνισμό για σχεδίαση τουαλέτας στο... φεγγάρι

Το ζητούμενο για την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία είναι να βρεθεί ο μηχανισμός, γι' αυτό ζητούνται ιδέες. Μέχρι τις 17 Αυγούστου οι αιτήσεις.

Τελείως διαφορετικού ύφους διαγωνισμό ξεκίνησε η NASA, η οποία κάλεσε, όσους έχουν έμπνευση, να υποβάλουν σχέδια για νέες και πρωτοποριακές λύσεις σχετικά με την... αφόδευση στο φεγγάρι.

Ο διαγωνισμός με την ονομασία «Lunar Loo Challenge», η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ελπίζει ότι θα πάρει ιδέες για το πώς θα πηγαίνουν οι αστροναύτες τουαλέτα.

«Προφανώς και δεν είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί. Δεν επιστρέφουμε στο φεγγάρι για να έχουμε να λέμε ότι "πήγαμε τουαλέτα" αλλά δεν θέλουμε και καταστάσεις όπως αυτές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο project manager Μάικ Ιντερμπαρτόλο.

Το χρηματικό έπαθλο για την καλύτερη ιδέα που θα εφαρμοστεί στην αποστολή Artemis, το πρόγραμμα για την προσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα έως το 2024, ορίστηκε στα 35.000 δολάρια.

Το ζητούμενο για τη NASA είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι όπου η βαρύτητα είναι το 1/6 αυτής στη Γη.

Για όποιον ενδιαφέρεται οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 17 Αυγούστου.