Skip to main content

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Συνελήφθη 26χρονος Σύρος διακινητής - Πόσα χρήματα εισέπραττε

Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να εισέπραξε το ποσό των 9.000 ευρώ - 10.000 ευρώ για τη μεταφορά των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία.

Στη διάσωση συνολικά 80 ατόμων και την ανάσυρση συνολικά οκτώ σορών από το ναυάγιο στα Κύθηρα, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα.

Κατά την προανακριτική διαδικασία που διενεργήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κυθήρων, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) προέκυψε η εμπλοκή ενός 26χρονου αλλοδαπού διακινητή, συριακής υπηκοότητας, που επέβαινε στο ιστιοφόρο σκάφος, ο οποίος και συνελήφθη για παραβάσεις των άρθρων 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση), 83 Ν. 3386/05 (παράνομη είσοδος), 29 Ν.4251/14 (διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών χωρίς να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο), 30 Ν.4251/14 (υποχρεώσεις μεταφορέων-κυρώσεις), 306 Π.Κ. (έκθεση ζωής σε κίνδυνο), 302 Π.Κ. (ανθρωποκτονία εξ αμελείας) και 277 Π.Κ. (πρόκληση ναυαγίου).

Αγνοείται μετά το ναυάγιο ο Αιγύπτιος συνεργός του - Εισέπραξαν 9-10 χιλ. ευρώ για τη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία προς την Ιταλία

Συγκεκριμένα o συλληφθείς αλλοδαπός δρούσε από κοινού με άλλο διακινητή-χειριστή υπήκοο Αιγύπτου, ο οποίος αγνοείται μετά το ναυάγιο, και κατόπιν εντολών από έτερους διακινητές με αρχηγικό ρόλο διαμένοντες στη Τουρκία. Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να εισέπραξε το ποσό των 9.000 ευρώ - 10.000 ευρώ για τη μεταφορά των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη Χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.