Skip to main content

Ναυάγιο στη Λέσβο: «Βλέπαμε πτώματα να επιπλέουν-Δώσαμε 350-600 δολάρια στους διακινητές»

Oι δύο γυναίκες περιγράφουν ότι κόσμος άρχισε να πέφτει στη θάλασσα, οι γυναίκες ούρλιαζαν, ενώ η βάρκα δεν άργησε να σπάσει στα δύο.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες δύο γυναικών από τη Σομαλία, 37 και 31 ετών, οι οποίες διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο στη Λέσβο.

Διαβάστε σχετικά - Ναυάγια σε Λέσβο-Κύθηρα: 17 νεκροί, 28 αγνοούμενοι, 80 διασωθέντες - «Υπεύθυνη η Τουρκία»

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι δύο γυναίκες -οι οποίες μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μυτιλήνης, μαζί με άλλους 23 διασωθέντες- ξεκίνησαν στις 10 το βράδυ της Τετάρτης από την Τουρκία, πέρασαν τον δίαυλο και έφτασαν στα παράλια της Λέσβου περίπου τα μεσάνυχτα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές -«τα κύματα ήταν σαν τοίχος», όπως λένε χαρακτηριστικά- και τους έριχναν στα τεράστια βράχια στη στεριά.

Με τον τρόμο ακόμα ζωγραφισμένο στα μάτια τους, οι δύο γυναίκες περιγράφουν ότι κόσμος άρχισε να πέφτει στη θάλασσα, οι γυναίκες ούρλιαζαν, ενώ η βάρκα δεν άργησε να σπάσει στα δύο. Έβλεπαν πτώματα, ανάμεσά τους και ένα παιδί 14 ετών, να επιπλέουν δίπλα τους και οι ίδιες φοβούνταν ότι σύντομα θα βρίσκονταν ανάμεσά τους... Κάποιοι, πιο τυχεροί, κατάφεραν να βγουν στη στεριά και να σκαρφαλώσουν στα βράχια.

Οι δύο γυναίκες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τις ελληνικές αρχές, δηλώνοντας ότι στη χώρα μας νιώθουν ασφαλείς. Αποκάλυψαν ακόμη ότι πλήρωσαν 350 έως 600 δολάρια στους διακινητές, αλλά υποστήριξαν ότι μόνες τους περάσαν τα στενά από την Τουρκία στη χώρα μας.

Παράλληλα, διευκρίνισαν ότι πάνω στη βάρκα ήταν 53 άτομα. Δέκα γυναίκες διασώθηκαν από το Λιμενικό στη θάλασσα και ακόμα 15 άτομα βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις Αρχές στη στεριά. Συνολικά έχουν ανασυρθεί 18 σοροί.

Οι έρευνες συνεχίζονται, για να βρεθούν και οι υπόλοιποι αγνοούμενοι.

Πηγή: protothema.gr