Skip to main content

Navitas Winery: Οίνοι με… ψυχή στη σκιά του βουνού των θεών

Από το Λιτόχωρο και με την ενέργεια του Ολύμπου σε κάθε της μπουκάλι η Navitas της Μαρίας Δημητριάδη κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο του κρασιού

Πιστεύει πως το αμπέλι έχει ψυχή, μια ψυχή που τη γεύεσαι ατόφια στο κρασί. Και γνωρίζει καλά πως αυτή η ψυχή μπορεί να αλλάξει τα πάντα στη διαδρομή από το αμπελοτόπι μέχρι το μπουκάλι. Άλλωστε, οι σπουδές και τα δύο μεταπτυχιακά της στην ψυχολογία την έκαναν να βλέπει πιο βαθιά από την επιφάνεια και όχι μόνο τους ανθρώπους. Η Μαρία Δημητριάδη δημιούργησε το οινοποιείο Navitas στο Λιτόχωρο Πιερίας πριν από μερικά χρόνια, παρουσιάζοντας τα πρώτα της κρασιά μόλις το 2021, με έμπνευση από τη γη του Δία και την ενέργειά της. Άλλωστε, η λέξη navitas σημαίνει ενέργεια, γέννηση, δημιουργία, ζήλος, όλα ουσιαστικά που η νεαρή οινοποιός θέλει να χαρακτηρίζουν το ταξίδι της στον χώρο του κρασιού.

Με έναν αμπελώνα 160 στρεμμάτων στη θέση Τοπόλιανη, σε υψόμετρα έως 400 μέτρων, που διαθέτει τις ποικιλίες ασύρτικο, μαλαγουζιά, ξινόμαυρο, cabernet sauvignon, chardonnay και grenache rouge και ατενίζει από τη μια τον Όλυμπο και τα Πιέρια και από την άλλη τη θάλασσα, η Navitas έχει φτάσει σήμερα σε ετήσια παραγωγή 25.000 φιαλών από έξι ετικέτες. Μάλιστα, όλες είναι μονοποικιλιακές, ώστε να αναδεικνύεται η δυναμική της κάθε ποικιλίας ξεχωριστά. Οι οίνοι των γηγενών ποικιλιών κυκλοφορούν υπό την ετικέτα Terre de Zeus (Γη του Δία), ενώ τα κρασιά των διεθνών ποικιλιών με τις επωνυμίες Mountcloud, 2919Μ και 52 Peaks και ευθείες αναφορές στον Όλυμπο. Μάλιστα, από την εσοδεία του 2021 τα κρασιά της Navitas φέρουν πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, αλλά και vegan πιστοποίηση.

Μαζί με τον οινολόγο Γρηγόρη Σωτηριάδη, με καταγωγή από τη Νάουσα και τη Δράμα και επιρροές από τον ερασιτέχνη αμπελουργό και οινοποιό παππού του, η Navitas βρίσκεται σε μια διαρκή, δημιουργική αναζήτηση, την οποία τα δύο νέα παιδιά απολαμβάνουν στο έπακρο.

«Η αρχή είναι το αμπέλι. Όλη η φιλοσοφία των κρασιών μας είναι εκεί. Είναι για μας ένας μεγάλος δάσκαλος, που πρέπει να του αφοσιωθείς» λέει στη Voria η Μαρία Δημητριάδη, που έχει πολλά σχέδια για το επόμενο διάστημα: την εδραίωση στην ελληνική αγορά, τη μετατροπή του οινοποιείου σε επισκέψιμο, την ολοκλήρωση της αναμπέλωσης που έχει ξεκινήσει, αλλά και την έναρξη των εξαγωγών.

Η ψυχολογία και το κρασί

Το κρασί βρισκόταν ανέκαθεν στη ζωή της Μαρίας Δημητριάδη και από τις δύο πλευρές της οικογένειάς της, με τους τρύγους να είναι στιγμές που θα θυμάται για πάντα από την παιδική της ηλικία. Παρόλα αυτά εκείνη επέλεξε αρχικά να πάρει διαφορετικό δρόμο, ακολουθώντας σπουδές ψυχολογίας. Μάλιστα, έκανε και δύο μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, ένα στην εργασιακή ψυχιατρική και ψυχολογία και ένα στις ψυχολογικές θεραπείες. Έπρεπε όμως να ακολουθήσει αυτή τη γνωστική διαδρομή προτού καταλάβει πως το αμπέλι ζούσε μέσα της σιωπηλά και κάποια στιγμή θα έφτανε να διεκδικήσει ζωηρά το ενδιαφέρον της. Κάπως έτσι, αποφάσισε το τρίτο της μεταπτυχιακό, στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, να επικεντρωθεί στο wine business, ανοίγοντας για εκείνη ένα νέο δρόμο. Όταν αυτό το μεταπτυχιακό τελείωσε, η σκέψη πως ήθελε να δημιουργήσει κάτι δικό της σε σχέση με το κρασί άρχισε να αποκρυσταλλώνεται. Μια επίσκεψη στον αμπελώνα στο Λιτόχωρο που ανήκε στον πατέρα της πάνω από 20 χρόνια ήταν αρκετή για να τον δει με άλλο μάτι, να νιώσει την ενέργεια της φύσης κάτω από το βουνό των θεών και να αποφασίσει να τον αξιοποιήσει. Η πρώτη νέα φύτευση έγινε το 2015 με ασύρτικο και η οινική περιπέτεια ξεκίνησε.

Η φιλοσοφία της Μαρίας Δημητριάδη από την πρώτη στιγμή ήταν πως δουλεύει με τη γη, όχι τη γη. Η βιώσιμη διαχείριση άλλωστε δεν ήταν για εκείνη απλώς ένα trend, αλλά μια οπτική με την οποία η Navitas αντιμετωπίζει όλη τη διαδικασία από το αμπέλι μέχρι το ράφι. «Χρειάζεται σεβασμός, υπομονή και διαρκής αναζήτηση. Μαθαίνεις συνεχώς το αμπέλι όσο ασχολείσαι και απαιτείται πολλή προσπάθεια για να ακούσεις τη φωνή του» λέει. Μάλιστα, η ίδια συνεχίζει να «σπουδάζει» το αμπέλι, αυτή τη φορά μέσω σπουδών στην αμπελουργία στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt στην περιοχή New South Wales στην Αυστραλία, εξ αποστάσεως αυτή τη φορά.

Αυτή την περίοδο τo μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα της Navitas βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής αναμπέλωσης τόσο για την ενίσχυση των υπαρχουσών ποικιλιών όσο και για τη δοκιμή νέων, με τη Μαρία Δημητριάδη και τον Γρηγόρη Σωτηριάδη να είναι έτοιμοι για νέες οινικές περιπέτειες.