Skip to main content

ΝΔ - Κομισιόν: Ερώτηση για το «σχέδιο διακοπής λειτουργίας του Euronews Greek»

Eρώτηση προς την Κομισιόν για το «σχέδιο διακοπής λειτουργίας του Euronews Greek», κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «για το σχέδιο διακοπής λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews μέχρι το τέλος του έτους», κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στην ερώτηση, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπογραμμίζουν την αδιάκοπη και έγκυρη ενημέρωση που παρέχει το Euronews Greek, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, καθώς «με αμερόληπτη, ευρωπαϊκή δημοσιογραφική ενημέρωση και βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, η ελληνική υπηρεσία καλύπτει, τόσο τηλεοπτικά όσο και διαδικτυακά, σημαντικές ειδήσεις με διεθνή απήχηση που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Επισημαίνουν, δε, ότι «εάν προχωρήσει το σχέδιο (διακοπής), το ελληνικό τμήμα του Euronews θα είναι η πρώτη γλωσσική υπηρεσία της ΕΕ που θα σιγήσει» με αποτέλεσμα «28 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό) να μείνουν άνεργοι».

Για τους παραπάνω λόγους, και «δεδομένων των πρόσφατων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη γενικότερα, και η Ελλάδα και η Κύπρος ειδικότερα, όπως η μετανάστευση, η πανδημική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η διεύρυνση στα Βαλκάνια και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η φωνή της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews είναι πιο πολύτιμη από ποτέ», οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «είναι δική της απόφαση να αποσιωπήσει την ελληνική υπηρεσία του Euronews και μάλιστα στην επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ» και «ακόμα κι αν αυτό δεν είναι απόφαση της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής, τί σκοπεύει να πράξει προκειμένου να αποτρέψει αυτήν την αρνητική εξέλιξη».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή, Άρθρο 138 του Κανονισμού

Vangelis Meimarakis (PPE), Maria Spyraki (PPE), Elissavet Vozemberg-Vrionidi (PPE), Anna- Michelle Asimakopoulou (PPE), Theodoros Zagorakis (PPE), Manolis Kefalogiannis (PPE), Georgios Kyrtsos (PPE), Stelios Kympouropoulos (PPE)

Οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό του Euronews ενημερώθηκαν για ένα σχέδιο διακοπής λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας μέχρι το τέλος του έτους.

Το Euronews Greek ξεκίνησε το έργο του πριν από εννέα χρόνια και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, μεταδίδει όλα τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα του Euronews στην ελληνική γλώσσα, καθιστώντας τα πιο προσιτά σε Έλληνες και Κύπριους σε όλο τον κόσμο.

Εάν προχωρήσει το σχέδιο αυτό, το Euronews Greek θα είναι η πρώτη γλωσσική υπηρεσία της ΕΕ που θα σιγήσει και 28 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό) θα μείνουν άνεργοι.

Δεδομένων των πρόσφατων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη γενικότερα, και η Ελλάδα και η Κύπρος ειδικότερα, όπως η μετανάστευση, η πανδημική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η διεύρυνση στα Βαλκάνια και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η φωνή της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews είναι πιο πολύτιμη από ποτέ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι δική της απόφαση να αποσιωπήσει την ελληνική υπηρεσία του Euronews και μάλιστα στην επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
2. Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι απόφαση της Επιτροπής, τί σκοπεύει να πράξει προκειμένου να αποτρέψει αυτήν την αρνητική εξέλιξη;»