Skip to main content

ΝΔ: Έτος – σταθμός το 2020 για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

Η πανδημία προώθησε την ψηφιακή μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, «απογειώνοντας» στα 95 εκατ. τις ηλεκτρονικές πράξεις χωρίς φυσική παρουσία.

«Έτος – σταθμό» χαρακτηρίζει το 2020 η Νέα Δημοκρατία για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και για τη διασύνδεση μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Πρόκειται για έναν μεταρρυθμιστικό στόχο, στον οποίο έχει επενδύσει η κυβέρνηση, καθώς έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και τη μείωση της ταλαιπωρίας που υφίστανται για μια σειρά από πράξεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στο ενημερωτικό που στέλνει στα στελέχη της ΝΔ η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος, σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόσο οι ψηφιακές υπηρεσίες, όσο και οι διαλειτουργικότητες αυξήθηκαν κατακόρυφα. Τόσο σε ό,τι αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, όσο και στην αυτόματη άντληση στοιχείων μεταξύ φορέων του Δημοσίου για λογαριασμό των πολιτών.

Είναι ένα από τα οφέλη της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού έστω και αναγκαστικά η μεταρρύθμιση αυτή προχώρησε πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, μέσα στην πανδημία:

-Τα συστήματα του Δημοσίου είτε «μίλησαν μεταξύ τους», είτε παρείχαν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες αθροιστικά περισσότερες από 90.000.000 φορές, αποτρέποντας έως αντίστοιχο αριθμό φυσικών επισκέψεων από πολίτες προς υπηρεσίες.

-Μάλιστα, στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις που εκδόθηκαν μέσω του gov.gr, καθώς για οι συγκεκριμένες υπηρεσίες παρέχονται μέσω κωδικών web banking. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια έγγραφα, συνεπώς ο τελικός αριθμός του 2020 προσεγγίζει τα 95 εκατομμύρια.

-Ο αριθμός αυτός είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2018, όταν πραγματοποιήθηκαν 8.780.889 συναλλαγές και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν του 2019 (34.688.318 συναλλαγές).