Skip to main content

ΝΔ: Κίνδυνος να χαθούν πόροι αγροτικών επιδοτήσεων λόγω ΑΤΑΚ

Δύο βουλευτές της ΝΔ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου των αγροτεμαχίων στη δήλωση ΟΣΔΕ

Τον κίνδυνο να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου (Β΄ Θεσσαλονίκης) και Απόστολος Βεσυρόπουλος (Ημαθίας), με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα που προκαλεί η υποχρεωτική αναγραφής του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη στη δήλωση Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2018.

Σύμφωνα με τους δυο βουλευτές, δεδομένου ότι το κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν σειρά προβλημάτων καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κληρονομιάς με πολλούς αποδέκτες, περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζουν στο εξωτερικό και νοικιάζουν τα χωράφια τους και πολλές άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις που διαφέρουν ανά περιοχή.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος χιλιάδες αγροτεμάχια να μείνουν αδήλωτα, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην απώλεια  εκατομμυρίων ευρώ από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουμε ως χώρα από την ευρωπαϊκή ένωση», εξηγούν.

Όπως επισημαίνουν οι κύριοι Καράογλου και Βεσυρόπουλος, η οικονομική ζημία που θα προκληθεί θα έχει τόσο άμεσες οικονομικές επιπτώσεις, όσο και μακροπρόθεσμες, μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο διαπραγμάτευσης για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική και η τεράστια μείωση των δηλωθέντων εκτάσεων θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας, κάτι που θα αποτυπωθεί στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Ως εκ τούτου, οι δυο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο «παγώματος» της εφαρμογής της αναγκαιότητας χρήσης του ΑΤΑΚ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2018 μέχρι τη λήξη της τρέχουσας ΚΑΠ, προκειμένου να μην συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημα χιλιάδων αγροτών.