Skip to main content

«Ναι» από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία για καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αν θα αποδώσουν στην Ουκρανία αυτό το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας τάσσονται υπέρ της «άμεσης» απόδοσης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο.

«Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη», είπε ο Μακρόν, μετά τις συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνοδευόμενος από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

«Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του ουκρανικού προεδρικού μεγάρου.

Ο ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτήν τη θέση. Η Ιταλία «θέλει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μάριο Ντράγκι, «θέλει η Ουκρανία να έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», συμπλήρωσε. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι μακρύς ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε ξανά τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ευρώπη είναι δίπλα σας, θα παραμείνει έτσι για όσο χρειαστεί».

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αν θα αποδώσουν στην Ουκρανία αυτό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να γνωστοποιήσει την Παρασκευή τη σύστασή της.

Αναφορικά με τον βαρύ οπλισμό που απαιτεί το Κίεβο εδώ και εβδομάδες για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία επιπλέον έξι αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar. «Πέραν των δώδεκα Caesar που έχουν ήδη παραδοθεί, έλαβα την απόφαση να στείλουμε άλλα έξι», είπε ο Μακρόν μετά τις συνομιλίες με τον Ζελένσκι.