Skip to main content

Νέα αύξηση επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει η ΕΚΤ

Στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού θεωρείται βέβαιη.

Οι προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν βελτιώθηκαν χάρις στην αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο, δήλωσε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, Ιζαμπελ Σνάμπελ. Και αυτό φανερώνει πως η ίδια τάσσεται υπέρ μιας έτι μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ανεξαρτήτως του ότι επιτείνεται ο κίνδυνος να πλήξει μια ύφεση την Ευρωζώνη. Αξίζει να αναφερθεί πως τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αιφνιδιάσει το επενδυτικό κοινό, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, διότι ανησυχεί μήπως ο κλιμακούμενος πληθωρισμός εμπεδωθεί δραματικά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το σοβαρό στοιχείο, όμως, έγκειται στο ότι η κίνησή της αυτή, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν επαρκής ώστε να μεταβληθούν οι προοπτικές της δυναμικής του πληθωρισμού. Τα σχετικά τόνισε η κ. Σνάμπελ σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι ακόμη και μια ύφεση δεν θα μπορέσει να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αναφορικά τώρα με την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού θεωρείται βέβαιη. Τα στελέχη της δείχνουν να διχάζονται ως προς την κλίμακα της αύξησης και εάν θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης ή των 50 μονάδων βάσης. Ακολουθώντας τις δηλώσεις της Ιζαμπελ Σνάμπελ, αυτές δείχνουν ότι εκείνη τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης κίνησης. Από τη δική του πλευρά, ένα έτερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Λετονίας TV3, ο Μάρτινς Κάζακς, τόνισε πως η αύξηση επιτοκίων θα εξακολουθήσει. Ο πρόεδρος της Τραπέζης της Λετονίας επισήμανε, συγκεκριμένα, ότι «αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε πως ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα γενικώς, ενώ ειδικά στη Λετονία έχει ξεπεράσει το 20% και, εάν δεν τον χαλιναγωγήσουμε, οι συνέπειες θα αποβούν ακόμη πιο οδυνηρές». Η μάχη πρέπει να δοθεί με τα εργαλεία της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών αλλαγών. «Ηδη από πέρυσι τον Δεκέμβριο η νομισματική πολιτική κατέστη αυστηρότερη», διευκρίνισε. «Στην αρχές μειώσαμε τα προγράμματα στήριξης και τους προηγούμενους μήνες προχωρήσαμε σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, ενώ θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με κύριο στόχο μας να μην επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να ριζώσει βαθιά στην ευρωπαϊκή οικονομία». Τέλος, αναφέρεται ότι τον μήνα Ιούλιο ο δείκτης πληθωρισμού στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,9%.

Πηγή: Reuters, Bloomberg