Skip to main content

Νέα αναστολή λειτουργίας του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων

Με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργείων παρατείνεται για τρεις μήνες η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος.

Παρατείνεται από την 1η Ιουλίου 2020 και για διάστημα τριών μηνών η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 (Α΄ 139), με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζαββού και του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σκοπός της απόφασης είναι να αντιμετωπιστεί μια σειρά ζητημάτων, όπως η ανάγκη προσαρμογής των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων στις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) και οι αλλαγές που θα επιφέρει η ενσωμάτωση της 5ης Οδηγίας για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος, η οποία πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ακόμη ότι, κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, τα υπόχρεα προς καταχώρηση πρόσωπα θα έχουν την τεχνική δυνατότητα να εξοικειωθούν με το πληροφοριακό σύστημα και να προβούν σε προσωρινή αποθήκευση των δηλώσεών τους, αλλά όχι σε οριστική υποβολή τους.