Skip to main content

Καλαμαριά: Νέα αναβολή στην παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς

Η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς υποστηρίζει πως οι όροι του παραχωρητηρίου είναι οι καλύτεροι δυνατοί. Αντίθετη η αντιπολίτευση.

Αποσύρθηκε γι' ακόμη μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς η παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου της πλαζ Αρετσούς από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον δήμο για 35 χρόνια (25 + 10).

Αιτία, για τρίτη φορά, η στάση της αντιπολίτευσης, που για κάποιους ουσιαστικούς, αλλά κυρίως για τυπικούς λόγους, καθυστερεί την παραχώρηση.

Αν και η παραχώρηση ενός ακινήτου από την ΕΤΑΔ σε έναν δήμο είναι συνήθως το ζητούμενο από όλες τις παρατάξεις, πόσω μάλλον με όλες τις εμπορικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο χώρο και ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για παραλιακό «φιλέτο», στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα έχουν μπλέξει.

Η πρόταση της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση (που ήταν αίτημα όλων στην Καλαμαριά μέχρι πρότινος) αποτελεί μάλιστα προϊόν πιέσεων από τη δημοτική αρχή προς την εταιρία, προκειμένου να επιτευχθούν πιο επωφελείς όροι για την τοπική κοινωνία.

Ωστόσο, αυτό δεν πείθει την αντιπολίτευση. Για δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στις οποίες είχε προγραμματιστεί η συζήτηση και ψήφιση του θέματος, δεν συμπληρώθηκε απαρτία, με την απουσία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Στη χτεσινή τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση απαρτία συμπληρώθηκε, ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα, όμως ζητήθηκε να υπάρξει γραπτή εισήγηση και να αναβληθεί η ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να πηγαίνει το όλο θέμα για λήψη απόφασης στη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, επισημαίνει ότι «καλύτερο παραχωρητήριο δεν θα μπορούσε να γίνει, με βάση τους ισχύοντες νόμους. Αντιλαμβάνομαι τη στάση της παράταξης του ΚΚΕ που θέλει παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς δίχως να δοθεί το παραμικρό αντάλλαγμα στην ΕΤΑΔ. Είναι όμως ουτοπικό. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ τη στάση των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που διαμαρτύρονται επειδή προβλέπεται αντάλλαγμα 20% επί του τζίρου στην πλαζ Αρετσούς που θα δίνεται στην ΕΤΑΔ, όταν γνωρίζουν πως είναι το ελάχιστο ποσοστό που προβλέπει ο νόμος, τον οποίο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016».

Τι προβλέπει η πρόταση παραχώρησης

Το παραχωρητήριο προβλέπει ότι το ακίνητο της πλαζ Αρετσούς και όλες οι εμπορικές δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται εκεί θα περάσουν στην εκμετάλλευση του δήμου Καλαμαριάς για 35 χρόνια και επίσης προβλέπει ότι θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος (πέντε χρόνια), για να γίνουν οι μελέτες και ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης του χώρου, η αναμόρφωση των υποδομών, οι απαιτούμενες επισκευές κ.ά.

Ο κ. Δαρδαμανέλης τόνισε πως απαιτήθηκε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι όροι παραχώρησης, που είναι επωφελείς για τον δήμο. Τα προηγούμενα παραχωρητήρια έχουν ήδη λήξει (το πρώτο το 2013 και το επόμενο το 2016 - χρησιδάνεια) και η πλαζ Αρετσούς επί της ουσίας είναι στον... αέρα, που σημαίνει ότι με «καθεστώς ανοχής» μπορεί να γίνεται η σημερινή διαχείριση της πλαζ από τη Δημοτική Επιχείρηση(ΔΕΤΕΚ), που ονομάστηκε «Golden Bay».

Η ΕΤΑΔ, προκειμένου να παραχωρήσει το ακίνητο και τις χρήσεις του προβλέπεται να λαμβάνει το 20,75% επί του τζίρου από τις εμπορικές δραστηριότητες.

«Ή θα έχουμε μια άδεια παραλία από δραστηριότητες και θα συνεχίσουμε να είμαστε καταπατητές ή θα αποφασίσουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη, επιλέγοντας να αποδεχθούμε τους όρους που μας προτάθηκαν, και μας καθιστούν σοβαρούς συνομιλητές με την ΕΤΑΔ ήτο ΤΑΙΠΕΔ. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να πετύχουμε αυτούς τους όρους. Η ΕΤΑΔ ζητούσε ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση το 50% του τζίρου των εμπορικών δραστηριοτήτων και πετύχαμε το 20,75%. Επίσης πετύχαμε η παραχώρηση να γίνει για 35 χρόνια κι όχι για 15 ή 25. Θεωρώ ότι καλύτερη συμφωνία δεν μπορούσε να υπάρξει», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν πείσθηκε και επιμένει να αντιτίθεται στους όρους του παραχωρητηρίου, θεωρώντας ότι αυτό ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες επενδυτές για να εκμεταλλευτούν σε βάρος της τοπικής κοινωνίας την πλαζ Αρετσούς, όπως γίνεται και στην περίπτωση της μαρίνας και ζητώντας νέα πρόταση, που θα διαμορφωθεί σε κοινή συμφωνία διοίκησης και αντιπολίτευσης και αποδίδοντας στη δημοτική αρχή σκοπιμότητες και «κρυφή ατζέντα» με την ΕΤΑΔ.

Στις 9 Αυγούστου το θέμα θα επανέλθει με αναλυτική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.