Skip to main content

Νέα δεδομένα για την πλατεία Ελευθερίας - Ποια η εισήγηση για το υπόγειο πάρκινγκ

Το προκαταρκτικό συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει η μελετητική εταιρεία για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας

Χθες 15 Μαρτίου ήταν η 79η μαύρη επέτειος της αναχώρησης του πρώτου συρμού το οποίο μετέφερε Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον θάνατο. Τιμώντας τη μνήμη τους, την προσεχή Κυριακή 20 του μήνα, διοργανώνεται η καθιερωμένη Πορεία Μνήμης υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού». Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας όπου είχε προηγηθεί, στις 9 Ιουλίου 1942, ο δημόσιος εξευτελισμός περίπου 9.000 Εβραίων και θα καταλήξει στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό απ' όπου στις 15 Μαρτίου 1943 ξεκίνησε ο πρώτος συρμός, μεταφέροντας τους πρώτους 3.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους προς θανάτωση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σήμερα, οκτώ δεκαετίες μετά, τα δύο αυτά σημεία της πόλης σε τίποτε δεν μαρτυρούν το βαρύ ιστορικό φορτίο που κουβαλούν. Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός είναι πολλά χρόνια τώρα πλήρως εγκαταλειμμένος, η δε πλατεία Ελευθερίας, η οποία από τα μέσα του 2020 επρόκειτο να μετατραπεί σε Πάρκο Μνήμης, έγινε ξανά, εδώ και περίπου τρεις μήνες, πάρκινγκ. Η απόφαση αυτή η οποία, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, είναι προσωρινή έως ότου αποφασιστεί εάν θα κατασκευαστεί και υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων και της εβραϊκής κοινότητας η οποία επιθυμεί την άμεση υλοποίηση του Πάρκου Μνήμης, προσφερόμενη, μάλιστα, να το χρηματοδοτήσει η ίδια.

Λίγες ημέρες πριν από την επαναλειτουργία του πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας τον περασμένο Δεκέμβριο, η διοίκηση του δήμου είχε αναθέσει σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία των Αθηνών, να διερευνήσει εάν η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ είναι βιώσιμη επένδυση δεδομένου ότι το έργο, εφόσον τελικά αποφασιστεί, θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η οριστική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί το καλοκαίρι. Μετά, όμως, τις αντιδράσεις κυρίως της εβραϊκής κοινότητας ο κ. Ζέρβας δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του εντός του Μαρτίου.

Αρκετοί, μάλιστα, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την προσεχή Κυριακή, με αφορμή την Πορεία Μνήμης στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα πιθανό σενάριο στην περίπτωση που ο κ. Ζέρβας αποφάσιζε να εγκαταλείψει οριστικά την ιδέα της διπλής ανάπλασης, δηλαδή της κατασκευής και υπόγειου πάρκινγκ, εκτός του Πάρκου Μνήμης.

Σύμφωνα, ωστόσο, με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr το προκαταρκτικό πόρισμα της μελετητικής εταιρείας που έχει στα χέρια του ο κ. Ζέρβας δεν τον διευκολύνει να προχωρήσει σε μια τέτοια λύση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, το προκαταρκτικό συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει η εταιρεία και το έχει παραδώσει ήδη εδώ και μέρες στον δήμαρχο αναφέρει πως η κατασκευή και λειτουργία του υπόγειου πάρκινγκ είναι βιώσιμη επένδυση. Προχωρά μάλιστα και σε μια πρώιμη περιγραφή των χαρακτηριστικών του έργου, μιλώντας για υπόγειο πάρκινγκ δύο έως τριών ορόφων, παραθέτοντας και τα σχετικά προϋπολογιστικά στοιχεία.

Για το θέμα αυτό ο κ. Ζέρβας έκανε σχετική αναφορά στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι φαίνεται πως η επένδυση είναι βιώσιμη, χωρίς, ωστόσο, να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπέρ της επένδυσης τάχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης και Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης ενώ οι υπόλοιποι απέφυγαν να μιλήσουν. "Οι ενδείξεις που έχουμε από τη μελετητική εταιρεία είναι πολύ θετικές όσον αφορά την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ", δήλωσε στη Voria.gr ο Δημήτρης Μήτρου, ειδικός συνεργάτης του κ. Ζέρβα επί τεχνικών θεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Ζέρβας είχε πει ότι «έχουμε ήδη αναθέσει σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία την ωρίμανση τόσο των μελετών όσο και της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διπλή αξιοποίηση της πλατείας Ελευθερίας. Σε περίπτωση που αποδειχθεί κατόπιν όλων των παραπάνω ενεργειών πως είναι αδύνατη ή μη βιώσιμη η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, και εντός ενός σφιχτού χρονικού πλαισίου των πρώτων μηνών του 2022, θα προχωρήσουμε μόνο στην επιφανειακή διαμόρφωση της πλατείας ως πάρκου μνήμης και αναψυχής, με αυτονόητη την κεντρική θέση του μνημείου Ολοκαυτώματος στον χώρο». Το ερώτημα πλέον είναι τι θα πράξει τώρα που, όπως φαίνεται, το προκαταρκτικό πόρισμα που έχει στα χέρια του δείχνει πως η κατασκευή του πάρκινγκ είναι βιώσιμη επένδυση.