Skip to main content

Νέα δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου - Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους

Μία νέα δικογραφία που έφθασε στα χέρια της ανακρίτριας φαίνεται πως θα φέρει ξανά ενώπιον της τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Μία νέα δικογραφία ανοίγει για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, την ώρα που βαίνει προς το τέλος της η ανάκριση για την υπόθεση των χρημάτων που κατηγορείται ότι έλαβε ως δώρο, προκειμένου να προωθήσει συγκεκριμένη γαλλική εταιρία για το έργο του εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.

Ο πρώην υπουργός, η σύζυγος του, καθώς και ένας ακόμη κατηγορούμενος, φίλος του ζευγαριού, βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας, Μαρίας Τόλια, προκειμένου να δώσουν συμπληρωματική απολογία για την υπόθεση της παραγεγραμμένης δωροδοκίας που αποδίδεται στον κ. Παπαντωνίου, για το έργο των φρεγατών. Και οι τρεις κατηγορούμενοι, που είχαν λάβει προθεσμία για την συμπληρωματική απολογία τους στις 12 Απριλίου, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, που αφορά ποσό 2.437.962 ευρώ που καταλογίζεται στον πρώην υπουργό ότι έλαβε ως δώρο από την εταιρία «THALES NEDERLAND BV» προκειμένου να την προωθήσει στο έργο του εκσυγχρονισμού των 6 πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η συμπληρωματική απολογία των τριών, αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας που πλέον μαζί με αυτό της απιστίας έχουν μεν παραγραφεί, πλην όμως θεωρούνται ως οι βασικές κατηγορίες για την εν συνεχεία διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που βαρύνει τον πρώην υπουργό και τους δύο συγκατηγορουμένους του. Ο κ. Παπαντωνίου, για την συγκεκριμένη υπόθεση παρέμεινε προσωρινά κρατούμενος σχεδόν 18 μήνες. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο πρώην υπουργός, αφού τόνισε ότι δεν του επιβλήθηκε κανένας όρος, συμπλήρωσε: «Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη αρχίζει και πια να λειτουργεί ανεξάρτητα, με βάση το νόμο και με βάση τη δικογραφία. Αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα το οποίο νομίζω ότι πέρα από τη δική μου περίπτωση δημιουργεί κάποια αισιοδοξία».

Ωστόσο, μία νέα δικογραφία που έφθασε στα χέρια της ανακρίτριας φαίνεται πως θα φέρει ξανά ενώπιον της τον πρώην υπουργό και πάλι για το αδίκημα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η υπόθεση αφορά την αγοραπωλησία σπιτιού, περίπου 230 τετραγωνικών, που έχτισε το ζεύγος Παπαντωνίου το 2006 εντός έκτασης 5 στρεμμάτων που είχε αγοράσει το 2002, στη Σύρο, το οποίο πουλήθηκε το 2016. Η επίμαχη πώληση, κατά τις δικαστικές αρχές, εμφανίζεται προβληματική και θεωρείται εικονική, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση στον πρώην υπουργό καταλογίζεται πως η όλη αγοραπωλησία έγινε προκειμένου να αποκρυβεί και να νομιμοποιηθεί παράνομο χρήμα που σχετίζεται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και για αυτήν την υπόθεση, ενώ ο συνήγορος του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έκανε λόγο για πλήγμα στο κράτος Δικαίου «όταν ασκούνται ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτών για το αδίκημα της δωροδοκίας, όπου ψάχνονται και δεν υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται ότι δωροδόκησαν».