Skip to main content

Νέα εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Από 1,9% τον Σεπτέμβριο στο 3% τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας έφτασε στο 3%, από 1,9% τον Σεπτέμβριο και 1,2% τον Αύγουστο

Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο και οδηγείται σε υψηλό δεκαετίας προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο για τις πληγές που ανοίγει στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ενώ φουντώνει το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, τον Οκτώβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 3% από 1,9% τον Σεπτέμβριο και 1,2% τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 4,1% από 3,4% το Σεπτέμβριο. Βασικές αιτίες της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 23,5% και ακολουθούν οι υπηρεσίες με αύξηση κατά 2,1%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2% και τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά κατά 2% (χωρίς μεταβολή σε σχέση με το Σεπτέμβριο).

Η κούρσα είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, οπότε το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%. Αυξήσεις τιμών είχαμε τον ίδιο μήνα και στην υπόλοιπη αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών (18,4% σε ετήσια βάση στο ελαιόλαδο, 21,1% στα νωπά λαχανικά, 17,5% σε αρνί και κατσίκι, 7,8% στις μεταφορές, 4,7% στη στέγαση κ.ά.) ενώ τον Οκτώβριο καταγράφηκε περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Στο ντόμινο των αυξήσεων προστέθηκε και το κατασκευαστικό κόστος αφού σε βασικά οικοδομικά προϊόντα (μέταλλο, ξύλο, μονωτικά υλικά, χημικά, πλαστικά, ηλεκτρομηχανολογικά είδη) καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος των τιμών. Ενδεικτικά, οι τιμές βασικών οικοδομικών υλικών όπως σωλήνες χαλκού, σε ένα έτος, αυξήθηκαν κατά 15,7%, τα τούβλα κατά 8,7%.

Υψηλό 13 ετών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Στο πιο υψηλό των τελευταίων 13 ετών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, επιδεινώνοντας τον πονοκέφαλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που υποβαθμίζει σταθερά την αύξηση των τιμών καταναλωτή την τελευταία χρονιά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ ανήλθε στο 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% έναν μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7%.

Το άλμα των τιμών οδηγείται από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, τις αυξήσεις φόρων και τις αυξανόμενες πιέσεις από τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιορίζουν την προσφορά της βιομηχανικής παραγωγής.

Το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου είναι το πιο υψηλό από τον Ιούλιο του 2008 και ο πιο γρήγορος ρυθμός από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 1997. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 23% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ανήλθε στο 2,1% από 1,9%.