Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
x

ΝΕΑ ΓΗ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΣΤΗ ΣΤΕΒΙΑ: ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ STEVIA HELLAS

Η καλλιέργεια στέβιας προσομοιάζει με αυτή του καπνού καθώς χρησιμοποιούνται οι ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές και ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός

Τη συνεργασία τους επισημοποίησαν σήμερα η «Παπαστράτος» και o συνεταιρισμός «Stevia Hellas» υπογράφοντας σύμφωνο συνεργασίας, σφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γη» που τρέχει στη Θράκη και συγκεκριμένα σε Ροδόπη και Θράκη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά καλλιεργητές καπνού, μίας καλλιέργειας που στις προαναφερθείσας περιοχές επί σειρά ετών ήταν από τις πλέον δημοφιλείς. Το πρόγραμμα αφορά 40 καλλιεργητές που δραστηριοποιούνται στους δύο νομούς, ενώ οι εκτάσεις που σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί είναι περί τα 100 στρμ.

Η καλλιέργεια στέβιας που προσομοιάζει με αυτή του καπνού καθώς χρησιμοποιούνται οι ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές και ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός, υπόσχεται στον καλλιεργητή τριπλάσια έσοδα ανά στρέμμα, σε σύγκριση με τον καπνό, η ζήτηση του οποίου φθίνει συνεχώς.

Όσον αφορά την τιμή ο καπνός δίνει 4,7 ευρώ ανά κιλό, τα συμβατικά καλλιεργημένα φύλλα στέβιας 3, 8 ευρώ, ενώ τα βιολογικά πωλούνται για 5 ευρώ ανά κιλό.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε σε ειδική εκδήλωση παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού,  από τον αντιπρόεδρο της «Παπαστράτος» Ιάκωβο Καργαρώτο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Stevia Hellas» Χρήστο Σταμάτη.

Ένθερμος για τη συνεργασία εμφανίστηκε ο κ. Λιβανός, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ομάδας παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος με τη συμμετοχή του υπουργείου, του οποίου προΐσταται  και του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία και τη σημασία της καινοτομίας ενώ έκανε αναφορά στη Νέα ΚΑΠ, που θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα σε νέους παραγωγούς και θα έχει ως στόχο ποιοτικότερα και οικονομικότερα τρόφιμα. Για τη Νέα ΚΑΠ  θα είναι διαθέσιμα κονδύλια 20 δισ. ευρώ.

Αλλαγή πλεύσης από την Παπαστράτος

Στην αλλαγή της στρατηγικής της την τελευταία πενταετία αναφέρθηκε ο κ. Καργαρώτος, όταν μετά από μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ στράφηκε στην παραγωγή   heets (ράβδων καπνού) για το iqos. Σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, η ανάπτυξη των προϊόντων μειωμένης επιβάρυνσης είναι ραγδαία στην Ελλάδα, με τη ζήτηση για καπνό να φθίνει συνεχώς, γεγονός που κινητοποίησε την «Παπαστράτος» προκειμένου να στραφεί και σε νέες εναλλακτικές λύσεις, θέλοντας παράλληλα να δώσει και μία διέξοδο στους καπνοκαλλιεργητές.Αξίζει να σημειωθεί πως η βιομηχανία, φέτος κλείνει 90 χρόνια ζωής και πραγματοποιεί πρόσθετη επένδυση 125 εκατ. ευρώ.

Συνεχώς αυξανόμενη η ζήτηση για στέβια

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της “Stevia Hellas”,  που φέτος μετρά δέκα χρόνια ζωής, είναι η πρώτη παραγωγός στέβιας στην Ευρώπη. Οι περισσότερες εκτάσεις παραγωγής στέβιας, που αποτελεί μία καινούργια καλλιέργεια για τα δεδομένα της Ευρώπης και της Ελλάδας, εντοπίζονται στη Λαμία, περί τα 400 στρμ. από όπου ξεκίνησε την πορεία της και η “Stevia Hellas”.

Μεγάλοι παραγωγοί στέβιας είναι η Κίνα και η Λατινική Αμερική, περιοχές στις οποίες δεν δίνεται έμφαση στις βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές και δεν εφαρμόζεται ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ζήτηση για την ευρωπαϊκή στέβια.

Η ζήτηση ενισχύεται σημαντικά και από τη στροφή των καταναλωτών  στις φυσικές γλυκαντικές ουσίες. «Πέρυσι, τα ράφια με ζάχαρη σε δύο μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ, έχασαν το 20% της έκτασής τους, όταν από την άλλη πλευρά διπλασιάστηκαν τα ράφια με τα φυσικά γλυκαντικά» σημείωσε ο κ. Σταμάτης.Η επόμενη ημέρα της “Stevia Hellas”

Η “Stevia Hellas” κατέχει το 65% της ελληνικής αγοράς στέβιας στη χονδρική και η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη τόσο στην αγορά τσαγιού- ροφημάτων, όσο και στην αγορά εκχυλίσματος.

“Στόχος μας είναι τα 100 στρέμματα για τα οποία τρέχει το πιλοτικό πρόγραμμα να γίνουν 200 ή και 300 του χρόνου, αφού υπάρχουν ήδη θετικά πρώτα αποτελέσματα” ανέφερε ο κ. Σταμάτης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ