Skip to main content

Εντυπωσιακό το ανακαινισμένο πάρκο Ούλοφ Πάλμε της Καλαμαριάς

Μέσα σε ένα χρόνο ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους πρασίνου της ανατολικής Θεσσαλονίκης άλλαξε όψη και είναι χάρμα οφθαλμών.

Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις ανακαίνισης ενός σημαντικού δημόσιου χώρου της Καλαμαριάς, του πάρκου Ούλοφ Πάλμε. Η νέα εικόνα του πάρκου, με τον καινούργιο αστικό εξοπλισμό και τις διαμορφώσεις, το πράσινο και τις διαδρομές που δημιουργήθηκαν, είναι εξαιρετική.

Η προετοιμασία για το έργο έγινε τα προηγούμενα χρόνια και πέρσι το Μάιο άρχισαν οι εργασίες κατασκευής. Η ανάπλαση του πάρκου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Καλαμαριάς ολοκλήρωσε τις παρεμβάσεις μέσα σε περίπου ένα χρόνο, με αποτέλεσμα σήμερα ένας υποδειγματικός χώρος να είναι στη διάθεση των πολιτών.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σε σχετική ανάρτησή της αναφέρει: «Τι όμορφα πράγματα γίνονται όταν συνεργάζονται οι δύο βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης! H νέα εικόνα του πάρκου Ούλοφ Πάλμε στην Καλαμαριά είναι η απόδειξη. Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έβαλε στόχο, οι δήμοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης να κινητοποιηθούν έτσι ώστε να απορροφηθούν το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια και να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα. Ο Δήμος Καλαμαριάς ανταποκρίθηκε άμεσα έτσι ώστε σήμερα οι δημότες να μπορούν να απολαμβάνουν ένα πραγματικό 'στολίδι' της Καλαμαριάς!».

«Το πάρκο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον δήμο Καλαμαριάς και είναι εμβαδού 7537,04 τ.μ. Πρόκειται για ένα χώρο πρασίνου, σημείο αναφοράς για το Δήμο Καλαμαριάς και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο διαμορφωμένο αστικό πάρκο του δήμου. Σήμερα φιλοξενεί πλήθος παρεμφερών χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως πολιτιστικές, αθλητικές καθώς και δραστηριότητες αναψυχής. Αναφέρεται δε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες χρηστών», αναφέρεται στην εισήγηση της σχετικής μελέτης για την ανακαίνιση του χώρου.

Παρεμβάσεις έγιναν στο ανοιχτό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, στο μεγάλο υπαίθριο αμφιθέατρο, στο μικρό αμφιθέατρο παιδικής χαράς, όπου δημιουργήθηκε ένας φυσικός παιχνιδότοπος, ένας μεγάλος λόφος αναρρίχησης, ξύλινος διάδρομος, τρεις διαφορετικές περιοχές φύτευσης. Επίσης παρεμβάσεις έγιναν στο κιόσκι, κατασκευάστηκε νέα μεταλλική πέργκολα σε όλο το μονοπάτι που περνάει από κάτω, έγιναν διαμορφώσεις για να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρίες, δημιουργήθηκε καθιστικό, νέες περιφράξεις και διαμορφώθηκαν διάδρομοι κυκλοφορίας και είσοδοι. Το πάρκο έχει πλέον πέντε εισόδους, δύο επί της οδού Κουντουριώτου, δύο επί της οδού Βρυούλων και μία επί της οδού Έλλης, οι οποίες ανακατασκευάστηκαν και αναβαθμίστηκαν. Ειδική μέριμνα ελήφθη για το φωτισμό.

«Η έκταση του προτεινόμενου χώρου πρασίνου, σε συνδυασμό με το διαχρονικό του χαρακτήρα, τον καθιστούν έργο ευρύτερης διαδημοτικής αξίας (υπερτοπικό). Σκοπός του έργου είναι ο μετασχηματισμός του, σε αναβαθμισμένο χώρο πρασίνου, συμβάλλοντας στην αύξηση της επιφάνειας του αστικού πρασίνου του δήμου Καλαμαριάς, στη δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου συγκέντρωσης και αναψυχής της πόλης της Θεσσαλονίκης, στη βελτίωση της κινητικότητας των πεζών, γενικότερα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής χωρίς διακρίσεις. Ο συνδυασμός της χρήσης υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και της αύξησης των επιφανειών και στοιχείων φύτευσης, θα επιφέρει θερμική άνεση, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γενικότερα βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της περιοχής. Ο νέος χώρος πρασίνου αποτελεί τμήμα του ενιαίου δικτύου ανοικτών χώρων του Δήμου, των οποίων προβλέπεται η ανασύνθεση και δικτύωσή τους σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καλαμαριάς», σημειώνεται στη σχετική μελέτη, που υλοποιήθηκε.