Skip to main content

Δουμπιά: Νέα ημερομηνία για την πώληση μετά από αίτημα των μνηστήρων

Στις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τελικά ο διαγωνισμός για την εξαγορά της «Δουμπιά» με τους τρεις υποψήφιους να επικαλούνται χρονική στενότητα.

Με εννέα ημέρες καθυστέρηση, στις 12 Μαρτίου αντί στις 3 του μηνός θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της «Δουμπιά», της θυγατρικής εταιρείας της Οινοποιίας «Μαλαματίνα», που εκμεταλλεύεται το φυσικό μεταλλικό νερό, που αναβλύζει από την πηγή των Αγίων Αποστόλων, στην κοινότητα Δουμπιά του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Οι τρεις υποψήφιοι που εκδήλωσαν εγγράφως ενδιαφέρον -ο όμιλος Σαββίδη, ο όμιλος της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος της οικογένειας Σαράντη και ένα κυπριακό fund- υπέβαλαν σχετικό αίτημα στην Ernst & Young που επιμελείται της διαδικασίας, το οποίο έγινε αποδεκτό. Οι τρεις υποψήφιοι επικαλούνται χρονική στενότητα προκειμένου να σταθμίσουν τα δεδομένα της αγοράς και της ίδιας της εταιρίας, που κατά γενική ομολογία, έχει παραγωγικές και εμπορικές δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το αίτημα για ολιγοήμερη αναβολή σε διαδικασίες πώλησης μιας εταιρείας είναι συνηθισμένο, αφού εκτός από αντικειμενικές χρονικές ανάγκες εξυπηρετεί και την προσπάθεια των υποψηφίων να «διαβάσουν» ο ένας τις προθέσεις τους άλλου. Δηλαδή να εκτιμήσουν την αποφασιστικότητα του ανταγωνισμού, ώστε να εκτιμήσουν τη δυσκολία και να προσαρμόσουν τις προσφορές τους.

Όπως έχει διατυπωθεί δημόσια από διάφορες πλευρές δεν αποκλείεται στην υπόθεση «Δουμπιά» να παρακολουθήσουμε ένα δεύτερο γύρο μάχης ανάμεσα στην Coca Cola Τρία Έψιλον -το γεγονός ότι ο πολυεθνικός όμιλος δεν συμμετείχε στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι τυπικό και δεν αποκλείει συμμετοχή στην τελική καθοριστική φάση- και τον όμιλο επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη, που πριν από λίγα χρόνια είχαν κονταροκτυπηθεί για τον έλεγχο της «Σουρωτής». Κανείς, όμως, δεν μπορεί να υποτιμήσει τη συμμετοχή στη διαδικασία του ομίλου Όλυμπος, της οικογένειας Σαράντη, που πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας αναψυκτικών «Ψυγεία Θόδωρου Κλιάφα ΑΕ». Ταυτόχρονα πληροφορίες από την Κύπρο, όπου εδρεύει fund το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη «Δουμπιά» και συμμετέχει στη διαδικασία, κάνουν λόγο για σοβαρό και με δυνατότητες επενδυτή, καθώς τα κεφάλαια που διαχειρίζεται έχουν την υπογραφή ενός διεθνούς ονόματος μεγάλης εμβέλειας. Μάλιστα, πρόσφατα το συγκεκριμένο fund ολοκλήρωσε μια σημαντική συμφωνία που συνδέεται με φυσικούς πόρους στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Άλλωστε δεν αποκλείεται οι τελικές προσφορές να φτάσουν τις έξι, καθώς πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι για τη «Δουμπιά» υπάρχει ενδιαφέρον από δύο ακόμη funds: ένα εγχώριο και σχετικώς καινούριο, που αυτή την περίοδο κάνει πρώτες του κινήσεις και ένα ξένο, που ήδη δραστηριοποιείται επιτυχώς στη χώρα μας στον κλάδο της αγροδιατροφής.

Η Οινοποιία Μαλαματίνα αποφάσισε να διερευνήσει το πιθανό ενδιαφέρον επενδυτών για τη «Δουμπιά» σε συνεργασία με την Ernst & Young, με στόχο τη μείωση του τραπεζικού της δανεισμού. Απευθύνθηκε, κυρίως, σε επιχειρήσεις που διαθέτουν οργανωμένο δίκτυο διανομής, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για ένα προϊόν όπως το εμφιαλωμένο νερό. Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον για τη «Δουμπιά» εταιρειών που διανέμουν προϊόντα μεγάλου όγκου, όπως είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα εμφιαλωμένα νερά και τα γαλακτοκομικά κρίνεται επίκαιρο και φυσιολογικό, διότι στο συγκεκριμένο εμπορικό πεδίο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το δίκτυο διανομής.