Skip to main content

Νέα υπηρεσία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων

Σειρά μέτρων λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση για να διευκολύνει και να ενισχύσει την προσέλκυση εξειδικευμένων.

Μολονότι οι προσφυγικές ροές έχουν περιοριστεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για όσους αναζητούν εργασία. Εντούτοις δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο «ευπρόσδεκτοι». Ενώ, για παράδειγμα, το Βερολίνο ξεκινά σε ορισμένες χώρες εκστρατείες ενημέρωσης προκειμένου να αποτρέψει δυνητικούς οικονομικούς μετανάστες από το να έρθουν στη Γερμανία, την ίδια ώρα προχωρά σε άλλες χώρες σε στοχευμένη αναζήτηση εργατικού δυναμικού, και πιο συγκεκριμένα, εξειδικευμένου προσωπικού που διαθέτει είτε πτυχίο ανώτατης σχολής είτε ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση.

«Χωρίς ξένο εξειδικευμένο προσωπικό δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ευημερία μας στη Γερμανία», εκτιμά ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. «Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους από το εξωτερικό. Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε να έρθουν, θα πρέπει να τους προσεγγίσουμε στοχευμένα». Στο πλαίσιο αναζήτησης νοσηλευτικού προσωπικού -με τις ελλείψεις στον κλάδο να είναι τραγικές- ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επισκέφθηκε πρόσφατα χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, το Μεξικό αλλά και το Κοσσυφοπέδιο. Ο υπ. Εργασίας Χάιλ από την πλευρά του δρομολόγησε ένα νέο μεταναστευτικό νόμο, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Η νέα υπηρεσία αναγνώρισης

Στόχος του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι η επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, αλλά και η διεύρυνση των δυνατοτήτων εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. Συμπληρωματικά προς αυτά αποφασίστηκε η ίδρυση της νέας Κεντρικής Υπηρεσίας Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ZSBA) που εγκαινιάστηκε προχτές, Δευτέρα, στη Βόννη από τον υπουργό Εργασίας, αλλά και την υπουργό Παιδείας Άνγια Κάρλιτσεκ. Όποιος θέλει να έρθει στη Γερμανία έχει καταρχήν πολλές ερωτήσεις, είπε η υπουργός. «Πού έχω περισσότερες δυνατότητες να δουλέψω; Αναγνωρίζεται το πτυχίο μου; Πού πρέπει να καταθέσω την αίτησή μου; Τι έγγραφα πρέπει να προσκομίσω; Πώς θα βρω δουλειά;».

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά πλέον η νέα υπηρεσία στη Βόννη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στους ειδικούς της μέσω mail, τηλεφωνικά ή και μέσω chat. Η υπηρεσία βοηθά στη συνέχεια στη συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων και την προώθησή τους στην αρμόδια υπηρεσία αναγνώρισης, ενημερώνει για προσφερόμενα προγράμματα μετεκπαίδευσης, ενώ βοηθά και στην αναζήτηση εργασίας.

Η αποστολή των υπαλλήλων της νέας κεντρικής υπηρεσίας είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Γερμανία υπάρχουν σήμερα πάνω από 1.400 υπηρεσίες για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Επιπλέον, συχνά οι σχετικές ρυθμίσεις και η νομοθεσία διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο. Για έναν ενδιαφερόμενο από χώρα εκτός ΕΕ που δεν μιλάει γερμανικά η όλη γραφειοκρατική διαδικασία είναι συχνά ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Τεράστιες ελλείψεις

Το πολυσύνθετο αυτό γραφειοκρατικό τοπίο όμως λειτουργεί εν τέλει σε βάρος της Γερμανίας και της οικονομίας της. Σε ορισμένους κλάδους η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού βάζει πλέον φρένο στην ανάπτυξη, επισήμανε η υπ. Παιδείας. «Με τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στη Γερμανία δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη», είπε η κ. Κάρλιτσεκ παραπέμποντας και στην επαπειλούμενη βόμβα του δημογραφικού.

Στη νεότερη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας υπήρξαν κάθε τόσο συντονισμένες προσπάθειες προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 είχαν ανταποκριθεί εκατομμύρια άνθρωποι από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Για μεγάλο μέρος των φιλοξενούμενων εργατών (γκασταρμπάιτερ) η Γερμανία έγινε η νέα, μόνιμη πατρίδα τους. Στα τέλη του περασμένου αιώνα ο τότε καγκελάριος Σρέντερ είχε δρομολογήσει τη γερμανική greencard για ειδικούς IT. Οι φόβοι ότι μαζικά κύματα νέων εργαζομένων από το εξωτερικό θα οδηγούσαν σε κατακόρυφη μείωση των μισθών δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού εν τέλει η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Ούτε η Blue Card το 2012 έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Γι΄ αυτό και ο υπ. Εργασίας προειδοποιεί για τυχόν υπερβολικές προσδοκίες και αυτή τη φορά: «Θα πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε στη Γερμανία τους ανθρώπους που θέλουμε. Δεν πρόκειται να κατακλύσουν τη Γερμανία».

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν σήμερα τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι των ηλεκτρολόγων μηχανικών, ειδικών στη μεταλλοβιομηχανία, μαγείρων, νοσηλευτών καθώς και ειδικών στον χώρο της Πληροφορικής.

Ίνζα Βρέντε

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle