Skip to main content

Νέα κρούσματα βίας και ανομίας στο ΑΧΕΠΑ καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ

Για τρία ακόμα δημόσια νοσοκομεία στα οποία σημειώθηκαν φαινόμενα βίας και ανομίας κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της - «Καμπανάκι» στον Κικίλια

Τελειωμό δεν έχουν τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα δημόσια νοσοκομεία όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που μιλά για νέα κρούσματα στο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, Σύρο και Καλαμάτα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ «έχει αρκετές φορές επισημάνει τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας και ανομίας στα Νοσοκομεία, με «κλοπές καθημερινές, χρήση βίας, επιθέσεις ξυλοδαρμού-τραυματισμούς από συνοδούς και ασθενείς (ακόμη και με τη χρήση όπλων, σε Λαμία, «Ερυθρό Σταυρό» και Νίκαια, εναντίον γιατρών και νοσηλευτών».

Τώρα κάνει γνωστές άλλες τρεις περιπτώσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες:

«Στο Νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" συγκεντρώνεται πλήθος παραβατικών ατόμων, λόγω έλλειψης φύλαξης. Επιτίθενται σε εργαζόμενους ασθενείς και συνοδούς. Καθημερινό φαινόμενο είναι οι κλοπές με άσκηση βίας, διαρρήξεις αυτοκινήτων, κλοπές αυτοκινήτων, φθορές ιατρικών μηχανημάτων και ειδών, ακόμη και διακίνηση και χρήση απαγορευτικών ουσιών εντός του Νοσοκομείου. Δεκάδες άστεγοι έχουν καταλάβει τους χώρους του Νοσοκομείου και κοιμούνται στους διαδρόμους των κλινικών, ακόμη και έξω από τα χειρουργεία. Αφήνουν οπουδήποτε τα προσωπικά τους αντικείμενα και ακαθαρσίες. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος λοιμώξεων. Αναστατωμένοι είναι οι εργαζόμενοι και το Σωματείο, εκτός της Διοίκησης που τα θεωρεί όλα φυσιολογικά!

Στο Νοσοκομείο της Σύρου το βράδυ της 25ης προς 26η Οκτωβρίου ασθενής που διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ στον χώρο των Επειγόντων Περιστατικών προέβη σε λεκτική και σωματική βία στο προσωπικό. Απερίγραπτα είναι όσα έγιναν. Έβριζε χυδαία και μαζί με τον πατέρα του πετούσαν φιάλες οξυγόνου προς το προσωπικό. Επικράτησε πανικός.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας την Κυριακή 27 Οκτωβρίου το απόγευμα είχαμε τον άγριο ξυλοδαρμό νοσηλευτριών από μαινόμενο ασθενή».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «καλοί είναι οι νόμοι, αλλά η βασική αιτία των φαινομένων βίας είναι η έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι φύλακες και να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας. Θα πρέπει να προσληφθεί επαρκής αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να εξυπηρετούνται έγκαιρα οι ασθενείς κι όχι να περιμένουν 10 ώρες στα ΤΕΠ. Οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές δε μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα δεκάδες περιστατικά. Θα πρέπει άμεσα να γίνονται μηνυτήριες αναφορές από τις διοικήσεις για τα άτομα που προκαλούν τα εν λόγω φαινόμενα βίας και ανομίας και να συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Τώρα ρίχνουν το μπαλάκι στους εργαζόμενους-θύματα των επιθέσεων. Ποιος εργαζόμενος θα τρέχει στα δικαστήρια, στοχοποιημένος ο ίδιος και η οικογένειά του από τα εν λόγω παραβατικά άτομα;

Πριν θρηνήσουμε θύματα, κύριε Κικίλια κάνετε κάτι» καταλήγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.