Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέα μετάθεση της δίκης των αδελφών Ψωμιάδη για τα «45άρια»

Η εκδίκαση της υπόθεσης, που δεν θα γίνει ούτε αύριο, έχει πάρει έως τώρα ήδη δύο αναβολές ενώ άλλη μια φορά μετατέθηκε λόγω της πανδημίας.

 Αποσύρθηκε από το αυριανό πινάκιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη, μαζί και άλλων έξι ατόμων, η οποία αφορά την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια».

Η απόφαση για την απόσυρση ελήφθη μετά την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και η οποία θέτει τις προτεραιότητες όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί εξ αιτίας την υπολειτουργίας των δικαστηρίων κατά την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με την ΚΥΑ σε πρώτη προτεραιότητα τίθενται κακουργήματα τα οποία βρίσκονται στο όριο της παραγραφής. Όλες οι άλλες υποθέσεις παραπέμπονται για το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται και η πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια» της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, επί ημερών των αδελφών Ψωμιάδη. Η νέα δικάσιμος αναμένεται να προσδιοριστεί το προσεχές διάστημα από την Εισαγγελία Εφετών.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έχει πάρει έως τώρα ήδη δύο αναβολές ενώ άλλη μια φορά μετατέθηκε λόγω της πανδημίας. Η υπόθεση είχε προσδιοριστεί να δικαστεί αρχικά στις 19 Ιανουαρίου 2019 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αλλά αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα εκ μέρους ορισμένων εκ των κατηγορουμένων. Νέα εκδίκαση είχε οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 όταν και πάλι αναβλήθηκε λόγω παρέλευση ωραρίου. Η νέα ημερομηνία εκδίκασης είχε οριστεί στις 19 Μαΐου 2020, όμως και πάλι δεν έγινε καθώς, λόγω της πανδημίας μετατέθηκε για έναν χρόνο μετά, στις 18 Μαΐου 2021. Έτσι, με τις αλλεπάλληλες αναβολές και μεταθέσεις, μια υπόθεση η οποία εκτυλίχθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Το κατηγορητήριο είναι ιδιαιτέρως βαρύ καθώς περιέχει κατηγορίες που αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, με τη συνολική ζημία για την πρώην νομαρχία να ανέρχεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο η υπόθεση έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τις κατατμήσεις 456 έργων, συνολικής αξίας 15,4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με απ' ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Και το δεύτερο έχει να κάνει με 83 συμβάσεις της Νομαρχίας, και μετέπειτα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο μεταξύ στους αδελφούς Ψωμιάδη, πέρα από τους περιοριστικούς όρους, έχει επιβληθεί και η ποινή της προσωρινής αργίας από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης εξ αιτίας αυτής της δικαστικής εκκρεμότητας. Ποινή η οποία, όσο αναβάλλεται ή μετατίθεται η εκδίκαση της υπόθεσης, αυτή θα παραμένει.