Skip to main content

Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου: Εστίαση μέχρι τις 12:00, χωρίς όρθιους- Τι θα ισχύει με μάσκες

Το ωράριο στην εστίαση θα είναι έως τις 12 τα μεσάνυχτα και δεν θα επιτρέπονται όρθιοι. Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έξι άτομα.

Τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα ισχύουν από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου με δυνατότητα επέκτασης αν δεν μειωθούν τα κρούσματα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα ΚΝ95 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ αλλά και η χρήση τους από εργαζόμενους στην εστίαση.

Αναφορικά με την εστίαση και τη διασκέδαση, το ωράριο θα είναι έως τις 12 τα μεσάνυχτα και δεν θα επιτρέπονται όρθιοι. Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έξι άτομα. Αν παρατηρηθούν παραβάσεις θα κοπεί αυτομάτως και η μουσική.

Στα γήπεδα οι θεατές θα είναι σε ποσοστό 10%  με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα επιτρέπονται επισκέπτες μόνο με PCR 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Θα υπάρξει τηλεργασία, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

Όσον αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, αναστέλλεται η διεξαγωγή σχολικών εκδρομών. Περαιτέρω συζήτηση για τα σχολεία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Εκκληση για την Πρωτοχρονιά

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση για την Πρωτοχρονιά, παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία για την μετάλλαξη Ομικρον, λέγοντας ότι όσοι βγουν να διασκεδάσουν να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα, να είναι εμβολιασμένοι και την επόμενη να κάνουν έλεγχο, απαραιτήτως αν δουν συγγενείς άνω των 60 ετών. Αν μάλιστα, όπως είπε, οι συγγενείς άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι να αποφύγουν να τους συναντήσουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας νεαρότερης ηλικίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις ηλικίες 18-59 αφορούν το 75%. Επίσης, το 20% είναι κάτω των 18 ετών.

«Μόλις 6% είναι άνω των 60 ετών. Και είμαστε αισιόδοξοι για την πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης. Επίσης, κάλεσε τους νέους που έχουν βρεθεί σε «επικίνδυνους» χώρους να αποφύγουν επαφές με γονείς, παππούδες και γιαγιάδες.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση «να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα. Την επόμενη ημέρα να κάνουμε έναν έλεγχο και εάν γίνεται να αποφύγουμε τις επαφές με μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους».